ВІнничинаНовини

Демонтувати скульптури більшовиків на Меморіалі Слави: звернення до вінницької мерії

0

Демонтувати скульптури більшовиків на Меморіалі Слави, що на площі Європейській просять вінницькі громадські організації. Відповідне звернення подали до мерії.

Плити з іменами загиблих у Другій світовій пропонують залишити, бо це згадка про тих, хто загинув на війні.

“Це люди, які загинули за Україну. І кожна смерть це звичайно трагедія. Бо ж ніхто не говорить про сироти, які залишилися без батьків після Другої світової війни”, — розповідає краєзнавець Олександр Дмитрук.
Вінничанин Олег розповідає, після подій 24 лютого стало зрозумілим, які поруч “братні народи”.

” Я проти демонтажу, тому що це згадка про ті часи, це пам’ять, яку потрібно зберегти”, — каже Олег.

Чекіст та два більшовики — так про скульптуру у меморіалі Слави, що на європейській площі розповідає українознавець Володимир Лазаренко. Памʼятник у сквері Козицького встановили 1958.

“Спочатку меморіал був створений як меморіал Жовтневої революції. Там прославляються жертви, які встановлювали у Вінниці радянську владу”, — каже Володимир Лазаренко.

Від радянської пропаганди варто позбутися, каже Лазаренко ще й тому, що зараз на меморіалі слави встановлено кілька пам’ятників які перечать однин одному. Тут і памʼятник загиблим під час революції 1917—1919-го років. Поруч — Партизанам. На плитах імена загиблим у Другій Світовій. Навпроти — памʼятник Небесній сотні.

У мерії звернення подадуть на раду істориків, яка після свого засідання має підготувати рішення для виконкому. Скільки знадобиться часу, у пресслужбі міськради не повідомили.

Старшому лейтенанту з Вінниччини присвоїли звання «Герой України»

Previous article

Вінницьким рятувальникам передали обладнання для розмінування

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *