Новини

Житло для “атошників” у Вінниці. Згуртованість чи афера?

0

Це питання все більше озвучується “зацікавленими особами”, які провокують і закидають замовні статті про забудову 10-го мікрорайону у Вінниці учасниками бойових дій на сході України.

Нагадаємо, що йдеться про діяльність створеного ними житлово-будівельного кооперативу “Захисник-Вінниця”. Забезпечення житлом десятиліттями залишається актуальною проблемою для військовослужбовців ЗСУ, а нині й для учасників бойових дій на сході України, волонтерів та членів їх сімей.

Тому не дивно, що проблему забезпечення житлом вказаної категорії у різних регіонах України самі військові розпочали вирішувати самотужки об’єднуючись великими колективами в ЖБК (житлово-будівельний кооператив).

Соціальний проєкт не новий. Запозичений у побратимів – івано-франківців (детальніше за посиланням), набув вінницького колориту.

Оскільки місцева влада не в змозі надати атовцям земельні наділи, хлопці скинулися на придбання ділянок для побудови собі житла за пільговою ціною.

Ідея згуртувала навколо себе 500 чоловік. Серед них не лише військові, що захищали (а деякі й досі захищають кордони цілісності України на сході), а й члени їх родин, вдови загиблих, волонтери.

Так, у лютому 2019 року був створенийжитлово-будівельний кооператив “Захисник-Вінниця” (далі ЖБК) на чолі з Валентином Ковальським, членом ради ветеранів від Вінницької області при Міністерстві у справах ветеранів, який має статус інваліда російсько-української війни під час оборони Донецького аеропорту.

Завдяки бурхливій дворічній діяльності організатори ЖБК добилися надання виконавчим комітетом Вінницької міської ради містобудівних умов та обмежень на проектування групи багатоквартирних житлових будинків.

З того часу й повзуть слухи, що “на спинах атовців їдуть в рай”, “земельні афери” тощо. Та незалежно від різних налаштувань суспільства, ця ідея отримує підтримку та рух, який ще раз говорить про згуртованість та подальшу готовність втілити ідею щодо вирішення житлового питання.

ЖБК виконав низку рішучих кроків: викуп ділянок, підписано з Вінницькою міською радою меморандум про співробітництво у сфері містобудівної діяльності від 19.03.2019 року, а також договори про забудову території від 30.05.2019 року та від 25.09.2020 року, змінено цільове призначення земельних ділянок під забудову, отримано містобудівні умови та обмеження на проектування, укладено договір з будівельною компанією.

А що ж далі?

На вимогу міської ради ЖБК погоджується передати в комунальну власність територіальної громади міста земельні ділянки, на яких по Детальному плану заплановано будівництво школи, дитячого садка та доріг (загальна площа – 4 га), хоча ці землі викуплені учасниками бойових дій і є приватною власністю кооперативу.

Також, на вимогу міської ради, ЖБК, як замовник будівництва має забезпечити будівництво інженерно-транспортної інфраструктури, здійснення благоустрою території.

Натомість під час коригування Детального плану території (ДПТ) 10 мікрорайону (з грудня 2020 по теперішній час) міська рада лише приймає проектні пропозиції та погоджується легалізувати “чужі”, вже збудовані будівлі. А також надає можливість іншому власнику та будівельній організації будувати 10-ти поверхові будинки зі значною щільністю забудови від попередньо запланованих, не вимагаючи від них анічогісінько (на відміну від висунутих умов для кооперативу атовців, якому не дають можливості ефективно реалізувати соціальний проект та забезпечити членів кооперативу житловими приміщенням на пільгових умовах).

Цікавий факт, що за корегування ДПТ сплатив лише ЖБК “Захисник-Вінниця”…

Усі члени кооперативу затамували подих в очікуванні старту будівництва.Источник: https://biz.censor.net/m3276142

У підсумку пан Ковальський зазначив, що подібні проєкти успішно реалізуються в інших областях України. Зокрема в Івано-Франківську, Львові, Хмельницькому, Ужгороді, Мелітополі, Житомирі та смт. Гостомель.

У Вінниці ж, на його думку, подібне будівництво затримується навмисно, бо соціальний проект – такий як забезпечення житлом учасників АТО/ООС та військових (причому власними силами) – не є пріоритетним.Источник: https://biz.censor.net/m3276142

 

На Вінниччині затримали чоловіка за підозрою у розбещенні малолітніх

Previous article

«Поліщук, досить нас дурити!» Соцмережі вибухнули гнівними постами!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Новини