ВІнничинаНовини

Куди вінничанам скаржитись на слизькі доріжки

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вінничанам розповідають, хто несе відповідальність за безпечні доріжки

Через ожеледицю люди можуть отримати певні пошкодження. Комунальні служби часто не встигають посипати доріжки через брак часу, техніки та працівників. Хто в такому випадку відповідальний за вашу безпеку і хто відповідальний за ваше падіння?

Згідно вимог ст .1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», утримання будинків і прибудинкових територій – господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством; відповідно до повноважень.

Місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування та інші органи влади в межах їх повноважень управляютьсферою благоустрою населених пунктів. До їх об`єктів благоустрою належать вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки.

За нормами ст. 15 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть утворювати підприємства для утримання об`єктів благоустрою державної та комунальної власності. У разі відсутності таких підприємств органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень визначають на конкурсних засадах відповідно до закону балансоутримувачів таких об`єктів.

Балансоутримувач – це власник або юридична особа, яка згідно договору або відповідного акту з власником утримує на балансі певне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно закону.

Балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку, наприклад можуть бути житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК), житлово-будівельний кооператив (ЖБК) або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Порядок зимового прибирання суб’єктами господарювання відповідних територій, має забезпечувати безпечний рух пішоходів та транспорту і включає*:

·Прибирання снігу та льоду. Роботи з прибирання снігу та льоду розпочинаються з настанням снігопаду для запобігання утворення накату. В першу чергу очищаються тротуари, велосипедні доріжки, дороги до під’їздів житлових будинків, місця для зупинки громадського транспорту. Дозволено укладати сніг у вали для наступного вивезення на вулицях і площах, за винятком території місць для зупинок громадського транспорту.

·Видалення снігу та снігово-льодяних утворень. При переміщенні снігу з тротуару на проїжджу частину вулиці, провулку тощо, для його механізованого видалення, снігові вали розміщують на відстані не більше 1 метра від бордюру або краю проїжджої частини. Забороняється формування снігових валів на перехрестях, пішохідних та велосипедних доріжках, місцях для зупинки громадського транспорту, місцях для паркування, на трамвайному полотні, в місцях в’їзду у двори і на внутрішньо квартальній території, на решітках колодязів зливної каналізації. Зібрані сніг, лід щоденно вивозитися на відведені для цього ділянки.

·Усунення слизькості. Під час ожеледиці необхідно посипати (обробляти) пішохідні та велосипедні доріжки, підземні пішохідні переходи, місця для зупинки громадського транспорту, дороги, спуски, підйоми, протиожеледними реагентами, сумішами.

*Додатокдо рішення міської ради від 22.05.2020 № 2254 ПРАВИЛА благоустрою території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади

Як діяти у такій ситуації, коли ви упали?

·викликати швидку самостійно, або звернутись за допомогою до перехожих, попросити сфотографувати місце падіння;

·обмінятись контактами з особами, які стали свідками вашого падіння; вони у майбутньому можуть засвідчити у суді, якщо відповідальна особа за прибирання зазначеної територіїдобровільно не відшкодує вам витрати на лікування;

·зверніть увагу, що у амбулаторній медичній картцімає бути зазначена причина травми (через падіння та ожеледь). Бажано записати всі данні бригади швидкої, які вас доставили з місця падіння до лікарні;

·сформуйте претензію та надішліть її рекомендованим листом з повідомленням, на адресу установи або служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій Ви впали і отримали травму. У листі вкажіть що розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати, а також додайте копії всіх зібраних документів, у тому числі чеки з аптеки і лікарні.

Якщо після цього Вам відмовлять у відшкодуванні шкоди, тоді вам нічого не залишається як подати позов до суду про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Законодавством також передбачено, що саме відповідач має довести відсутність вини у спричиненні шкоди позивачу.

Більш того, позивачі звільняється від сплати судового збору у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи в усіх судових інстанціях (стаття 5 Закону України “Про судовий збір”).

На Вінниччині розширили перелік осіб, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19

Previous article

Генпрокуратура розслідує незаконну вирубку понад 5 тис. дерев на Вінниччині

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *