ВІЙНАГоловні новини

Ленд-ліз для України підписано: яку зброю отримаємо та коли оплачувати

0

Зброя США за ленд-лізом вже скоро буде находити до України, залишилось розібратися з тим, скільки це буде коштувати

Закон про ленд-ліз для України підписано президентом США Джо Байденом 9 травня 2022 року. Тепер механізм, який жодного разу з 1941 року не запускався для жодної з країн у світі та попри всі війни, почне набирати оберти.

Україна буде отримувати стільки допомоги, скільки потрібно для перемоги, бо наша поразка проти РФ – це загроза всьому цивілізованого світу.

Зброя США за ленд-лізом

Щодо зброї, то відповідь на це максимально проста – будь-яку, окрім зброї масового ураження та компонентів до неї. І, що найголовніше, то рішення про передачу озброєння буде прийматися за прискореною процедурою. Згідно із законом президент США просто уповноважує уряд надавати допомогу у тому розмірі, який необхідний.

Звісно передача озброєння буде результатом запитів України та реальних можливостей США, які спираються на доволі потужні арсенали із тисячами одиницями бронетехники, а також нарощування можливостей власного оборонно-промислового комплексу. Зокрема виробництво Javelin вже намагаються прискорити вдвічі.

Але необхідно залишатися максимально прагматичним щодо цієї допомоги, бо Вашингтон не буде це робити шляхом зменшення боєздатності власної армії. А також все впирається у те, що перед тим, як передати нові зразки озброєння необхідно навчити українських бійців нею користуватися, а також створити логістичну та матеріально-технічний базис для цього озброєння. Наприклад, передача гаубиць M777 потребувала не тільки надання самих гармат, але і близько 200 тисяч снарядів, які необхідно було також доставити, розподілити по складах та базах зберігання.

А якщо мова йде про передачу, наприклад, САУ M109A6 Paladin, що є доволі очікуваним рішенням, то коло задач стає значно ширшим. Бо необхідно додатково навчити механіків-водіїв та техніків, які будуть обслуговувати установки, подбати про значно більшу кількість запасних частин, рідин, фільтрів та цілої низки нібито цілковитих дрібниць від яких залежить справність техніки.

І це ще доволі простий зразок озбро’. А якщо, наприклад мова буде йти про авіацію, то задача стає на порядки складніша. Але ленд-ліз це гра “в довгу”, він не розрахований не кілька “вирішальних” тижнів чи навіть місяців. Це планомірна робота з посилення України у війни проти РФ.

Більше того, ленд-ліз це не тільки про зброю, це про все що необхідно для перемоги. Це передача ресурсів, компонентів, або взагалі цивільної техніки. Якщо для перемоги Україні буде необхідні ті ж самі локомотиви – їх нададуть, якщо техніка для будівництва житла та будівельні матеріали – вони будуть.

Скільки коштує ленд-ліз для України

В цих умовах звісно залишається питання ціни, яку Україна заплатить за ленд-ліз. Бо навіть назва Lend-Lease – перекладається, як позика-оренда. Але у мережі вже зустрічається варіації, що все безоплатно. Насправді ж у законі про ленд-ліз щодо оплати зазначено лише про скасування загальної вимоги оплатити передану допомогу протягом п’яти років.

Цікаво, що у 1941 році ленд-ліз також передбачав, що вся вартість переданого озброєння буде компенсована. Але у 1945 році США офіційно повідомили, що не будуть брати гроші за передану зброю, як за знищену, так і за вцілілу. Водночас звідки взявся міф про оплату або повернення озброєння, так і не відомо. Принаймні тексти про ленд-ліз 1941 та 2022 років у вільному доступі.

Щодо цивільної техніки, то були видані довгострокові формальні кредити. Настільки формальні, що фактично все передане залишилось у країні, яка її отримала. Але за однієї умови – приєднання до нової глобальної політично-економічної системи з ООН та міжнародною валютою у вигляді долара.

СРСР, який отримав допомоги на 10,8 млрд доларів, не погодився з цим та до 1972 року взагалі нічого не оплачував, хоча США виставили рахунок лише за цивільну продукцію у розмірі 2,6 млрд доларів, яку Москва не бажала повертати. В результаті лише через 27 років по завершенню Другої світової СРСР погодився протягом півсторіччя оплатити 722 млн доларів.

Водночас не слід забувати, що допомога США Україні ще до ленд-лізу зараз встановлюється на рівні 20,4 млрд доларів, які будуть спрямовані виключно на військовий та безпековий сегмент для України. Для розуміння це понад 20 річних бюджетів Міноборони України на закупівлю і модернізацію всієї техніки та зброї.

Як Рівне готується до вторгнення з Білорусі. “Перші колони знищать, інші тікатимуть”

Previous article

Білорусь у війні проти України: все, що треба знати

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in ВІЙНА