Головні новиниНовиниПодіїПолітика

У Вінниці вшанували пам’ять «душителя» Західноукраїнської Народної Республіки

0

Традиційними для польської діаспори Вінницької області стали зібрання поблизу пам’ятної таблички Юзефу Пілсудському, що на вул.Соборна у м.Вінниці.

У неділю 15 серпня поляки Вінниці знову зібрались для покладання квітів польському державному діячу Пілсудському. На цей раз представників центру «Полонія», іноземних гостів та молодь у військових одностроях з польською національною символікою об’єднало бажання вшанувати пам’ять Варшавської битви, яка завершила радянсько-польську війну у 1921 році. Ще одним приводом для зустрічі під польськими прапорами у центрі українського міста, як не дивно, став День польської армії.

post image

Так хто ж такий Юзеф Пілсудський для України і чому його пам’ять бережуть в українських містах? У Польщі його вважають непогрішним героєм, відновником Польської держави, організатором Війська Польського та засновником польської соціалістичної партії, що цілком логічно пояснює любов польської діаспори.
Натомість для українців Пілсудський – це «душитель» молодої держави галицьких українців (ЗУНР), віроломний союзник С.Петлюри та Директорії УНР, організатор санаційного режиму, етнічних воєн із сусідніми народами та пацифікації українців у 1930 р. Польський лідер застосовував усі можливі методи, аби не лише реалізувати план відновлення незалежності Польщі, а й загарбати українські, білоруські та литовські етнічні землі.

Більше інформації про польського лідера, яку замовчує історіографія наших сусідів, дізнаєтесь у дослідженні українського історика І.І.Федика (посилання🙂

Пасічники Вінниччини відзначили своє професійне свято

Previous article

Пішов з життя відомий вінницький бізнесмен Юрій Коробкін

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *