ВІЙНАНовини

У Вінниці віднедавна діє штаб Спілки учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій

0

У Вінниці віднедавна діє штаб Всеукраїнської громадської організації «Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій» (СУВІАТО). Це —  ветеранська спільнота, що має 27 підрозділів у різних областях України, і всі роки російської агресії проти України активно допомагала захисникам України на сході, а також займалася захистом інтересів ветеранів. Напередодні російського вторгнення Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій входила у ТОП-100 найбільш активних громадських організацій України. За вісім років вони здобули досвід і напрацювання щодо можливостей пошуку потенційних донорів і створили розгалужену мережу своїх осередків.

Дещо змінити алгоритми і навіть принципи роботи змусила широкомасштабна війна.

—  Війна стала для нас викликом, але з’явилися й нові можливості, —  розповіла журналістові АрміяІnform одна з координаторок Вінницького штабу СУВІАТО Ольга Харькіна. —  Справа в тому, що всі ветерани, які становили кістяк організації, у перші дні війни пішли на фронт. Хтось повернувся до своїх бригад і зараз у їхньому складі нищить ворога на передовій, хтось потрапив до новостворених частин та підрозділів ССО, інших видів Збройних Сил України, Національної гвардії тощо. Водночас нашу молодь ми відправили до Львова. Частина колег залишилася в Києві, решта переїхала до Вінниці. Тож замість одного віднедавна в нас діє три штаби нашої спілки: у Львові, Вінниці та Києві. Це не рахуючи тих майже трьох десятків підрозділів у інших областях.

Волонтерка пояснює, що такий варіант роботи виявився набагато зручнішим, адже і Львів, і Вінниця є потужними гуманітарними хабами, через які проходить багато гуманітарної допомоги з різних країн, між цими містами та столицею зручно вибудовувати логістичні ланцюжки.

У Вінниці волонтерам надали два приміщення під склади гуманітарної допомоги. Один із них виділило вінницьке підприємство Українського товариства сліпих (УТОС).

Анастасія Сорокіна, інша координаторка штабу, пояснює, що на цьому підприємстві облаштовано мініцентр для переселенців. Після отримання офіційного звернення УТОС волонтери пообіцяли допомогти в розширенні можливостей. Йдеться, зокрема, про побутову техніку, ліжка, продукти і речі для вимушених переселенців, які мешкають на базі підприємства.

Ось так тепер штаб СУВІАТО працює у Вінниці. Волонтери кажуть, що, крім територіального, змінилися й деякі інші принципи роботи. Так, і досі в пріоритеті залишаються захисники, і основна увага у забезпеченні приділяється саме їм — тим, хто кує перемогу в степах Причорномор’я та Донбасу, в лісах Слобожанщини та на випалених війною фронтових шляхах Луганщини. Утім, із початком широкомасштабної агресії допомоги стали потребувати й цивільні люди, постраждалі від цієї війни. Тож тепер поїздки волонтерів — не лише на Схід, а й на Північ — до районів областей, які найбільше постраждали від бойових дій. Плюс — допомога вимушено переміщеним особам. І, звичайно, сім’ям тих, хто зараз боронить українську землю.

У Вінниці волонтери залучили до роботи місцеву молодь, тож їх побільшало. До регіонів, де бойові дії наразі не ведуться, їздять самі, в охоплені війною області відправляють свої вантажі, де є така можливість, поштою або ж — водіями-волонтерами.

Захисникам надсилають насамперед спорядження та амуніцію. За ці майже три місяці вдалося забезпечити якісними бронежилетами близько 100 бійців, кількість плитоносок, розвантажувачів, наплічників, аптечок та інших елементів спорядження сумарно наближається, мабуть, вже до тисячі. Також доправляють у війська тепловізори, радіостанції, смартфони, телефони, планшети та інші гаджети, які необхідні воякам у їхній бойовій роботі.

Наразі з Вінниці частина волонтерів поїхала на північ Київщини —  кажуть, до таких віддалених сіл, куди поки що мало хто дістається. Повезли місцевим мешканцям медикаменти, в яких є найголовніша потреба, а також продукти харчування, засоби гігієни тощо.

Триває підготовка адресних відправок у медичні заклади Сумщини, адже через бойові дії, на жаль, поки не всюди відновлено їх централізоване постачання.

Словом, робота штабу СУВІАТО у Вінниці набирає обертів, у цілому спілка стає більш мобільною, а її система — ще більш розгалуженою та ефективною. «Все заради перемоги!» — кажуть волонтери.

Вінничани присвятили пісню «Ми» всім українцям, які відчувають біль від війни

Previous article

Через пожежу з вінницької бaгaтоповерхівки евaкуювaли людей

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in ВІЙНА