КультураНовини

У Вінниці представили наукові розвідки про Василя Стуса

0

Уже понад чверть століття у січневі дні Вінницька обласна наукова бібліотека імені Тімірязєва проводить Стусівські читання, присвячені українському поету, Герою України Василю Стусу.

Як повідомляє day.kyiv.ua, цього року з нагоди 84-ї річниці від дня його народження організували ще й науково-практичну конференцію «Василь Стус у контексті часу й вічності». Вона об’єднала стусознавців з різних закладів та організацій. Науковці в онлайн форматі презентували свої дослідження і розвідки, у яких йшлося про сучасне стусознавство, епістолярну спадщину поета, вплив на українську літературу, особливості чоловічого автобіографізму та навіть своєрідну оборонну іронії як заперечення несвободи у творчому процесі.

Під час відкриття конференції стусознавців привітав Дмитро Стус, літературознавець, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка. А кульмінацією наукового зібрання став показ і обговорення документального фільму «Ваш Василь».

За словами заступника директора бібліотеки Галини Слотюк, усі презентовані доповіді будуть не лише представлені у відеотрансляції на сторінках закладу в соцмережах, але й увійдуть до спеціального мультимедійного фонду. Уже кілька років поспіль працівники бібліотеки записують виступи стусознавців для наповнення електронного видання. За цей час у фонді зібралося чимало відеодоповідей, присвячених життю і творчості Василя Стуса. Особливо потужно наповнюють його стусознавці із Донецького національного університету імені Василя Стуса та Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

«Творча спадщина письменника вміщена в 6 томах (8 книгах) та низці інших видань. Але наукові розвідки про його життя і творчість продовжують досліджувати науковці, літературознавці, критики та перекладачі. Серед них – чимало науковців і письменників Вінниччини та Донеччини, зокрема з Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського та Донецького національного університету, який гордо носить ім’я поета. Їхні доповіді, починаючи з 2018 року, ми збираємо у мультимедійне електронне видання, яке доступне для усіх читачів нашої бібліотеки», – каже Галина Слотюк.

До Стусівських читань у залах обласної бібліотеки відкрили три виставки, у яких представлені видання про умови виникнення шістдесятництва, постать Василя Стуса, а також дослідження його творчості, спогади та роздуми про поета. Відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук краєзнавства презентував виставку-присвяту «І сам собі постань законом, і не вагайся, не блажи», яка складається з трьох розділів і містить найновіші надходження бібліотеки. Сектор газетної періодики підготував експозицію «Великий поет – вічний супутник свого народу», яка складається з найактуальніших публікацій про Василя Стуса за останні роки. Серед презентованих періодичних видань чільне місце посідають і матеріали з газети «День». Про Стуса на Вінниччині можна дізнатися з експозиції «Я прийду на Святвечір між люди…», яку розгорнув відділ краєзнавства.

У Вінниці молодь вчили збирати «тривожні валізи»

Previous article

Чоловік облаштував у себе вдома підпільну майстерню з виготовлення вогнепальної зброї.

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *