КультураНовини

У Вінниці стартує реставрація «Будинку-корабля»

0

У Вінниці розпочинається проєкт із реставрації пам’ятки архітектури XX ст. – «будинку-корабля», який належав юристу Любомиру Длуголенцькому.

“Неповторний будинок, схожий на корабель. Це пам’ятка архітектури початку XX ст. – Будинок Длуголенцького. Зараз тут розташована дитяча художня школа. І цього року розпочнеться реставрація унікальної будівлі”, – написав міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

За його словами, перед початком реаставраційних робіт відбулися наукові дослідження з аналізом архівних даних, які зафіксували втрачені частини пам’ятки, а також обрана технологія відновлення збережених елементів.

 

 

 

У поточному році стартує перший етап проєкту – реставрація фасадів та даху. Під час робіт повернуть до автентичного вигляду оригінальні архітектурні деталі пам’ятки. А саме, навіси, ґанки, віконні та дверні блоки, а згодом – ліпнину інтер’єрів. Також упорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі.

Основу цього будинку звели наприкінці ХІХ століття, а у 1909 році реконструйовали на замовлення Любомира Артуровича Длуголенцького (1875-1939 рр.) – адвоката, депутата Вінницької міської думи, директора філії Торгового банку. Впродовж 1918-1919 рр. він представляв Нідерландське консульство у Вінниці, тоді у цій садибі розміщувалася дипломатична установа.

Після захоплення Вінниці більшовиками, у 1920-1924 роках тут містився штаб корпусу Червоного козацтва.
Як повідомлялося, реставрація будинку Длуголенцького передбачена міською Програмою реставрації об’єктів культурної спадщини на території м. Вінниці, ухваленою ще 2018 року. Початок реставраційних робіт планувався на 2020 рік, утім, через пандемію COVID-19 строки довелося скорегувати. Окрім того, старт робіт довелося відкласти і через незгоду в петиції громадськості та мистецьких кіл міста з початковим проєктом реставрації, що містив вимоги, “які викликають занепокоєння та вказують на подальші загрози для будівлі, які будуть означені як реставрація, а по факту відбудеться реконструкція чи перебудова з непередбачуваними наслідками”.

Чоловік облаштував у себе вдома підпільну майстерню з виготовлення вогнепальної зброї.

Previous article

Найближчим часом у Вінниці запрацюють нові правила для об’єктів пересувної торгівлі.

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *