НовиниПолітикасоціальна політика

Через високу ціну на газ Вінницька Обласна рада звинувачує уряд в бездіяльності

0

На вересневій сесії Вінницької обласної Ради депутати розглянуть звернення до Кабінету Мінстірів України в якому вимагатимуть вжити невідкладних заходів щодо врегулювання кризової ситуації, яка склалась у місцевих бюджетах у зв’язку зі зростанням ціни на природний газ для бюджетних установ.

На світових хабах ціна на газ вже другий тиждень б’є всі рекорди. Сьогодні вона сягає 740 долларів і продовжує рости. В Україні відповідно вартість теж зростає. З початку року ціна на нього фактично подвоїлася. Так, станом на сьогодні відпускна ціна газу для бюджетних установ сягнула 18-20 тис. грн за тисячу кубічних метрів. Враховуючи те, що бюджети територіальних громад не отримують додаткових надходжень від податків, а навпаки – їхні обсяги скорочуються, опалення та гаряче водопостачання бюджетних установ опинилося перед серйозною загрозою. В першу чергу, це стосується лікарень, шкіл та дитячих садків. Стосовно навчальних закладів ситуація критична, бо через нестачу коштів дітей масово вітправлятимуть навчатися дистанційно.

Місцева влада, розуміючи що нічого вдіяти з тарифами не може, як власне і з наявністю грошей у бюджеті вимушена йти на конфлікт з урядом. Саме тому проєкт звернення буде розглянуто на найближчій сесії Вінницької обласної ради.

Зокрема, у звереннні йдеться про наступне:

“Вінницька обласна Рада надзвичайно стурбована критичною ситуацією, яка склалася у місцевих бюджетах у зв’язку зі зростанням ціни на природний газ для бюджетних установ (дитячих садочків, шкіл, лікарень тощо).

З початку року відпускна ціна природного газу для бюджетних організацій територіальних громад України зросла в 2-2,5 рази. Сьогодні досягає 18-20 тисяч гривень за тисячу куб. м. природного газу та продовжує зростати. Це створює критичну напруженість місцевих бюджетів.

Доцільно нагадати, що головною ідеєю реформи децентралізації , яку запроваджував Уряд Володимира Гройсмана – є передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування. І, дійсно, на першому етапі реформи, завдяки впровадженій фінансовій децентралізації місцеві бюджети зросли більш ніж в 4 рази! З 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019 році.

Разом з тим, за останні два роки ситуація докорінно змінилася – держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу за цей час не переглядаючи структуру бази доходів бюджетів місцевого самоврядування.

Очевидно, що в нинішніх умовах критичної напруженості місцевих бюджетів подальше зростання ціни на газ для бюджетних установ та організацій ставить під загрозу проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень.

Враховуючи вищезазначене, ВИМАГАЄМО:

  • невідкладно вжити заходів для врегулювання кризової ситуації яка виникла внаслідок бездіяльності Уряду.
  • негайно прийняти необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо.
  • невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України із збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад, оскільки 60% ПДФО, які нині зараховуються до таких бюджетів, вже є недостатнім джерелом здійснення тих видатків, які визначаються функціями держави і передані місцевому самоврядуванню до виконання”.

З одного боку таку заяву можна розцінювати як піар партії Володимира Гройсмана, однак ситуація є критичною по всій країні. Місцеві бюджети дійсно не потягнуть такого підвищення вартості газу. Про це варто було думати ще в липні і оптимізувати бюджетні витрати. Але замість пошуку альтернативних джерел опалення та економії бюджетних коштів місцеві очільники спромоглися лише на скандальні заклики та звернення. Сподіватися на диво в даній ситуації не варто, адже з запуском «Північного Потоку 2» Україна може опинитися у доволі скрутному становищі. Чи зможе місцева влада виправдати сподівання людей та чи розв’яже проблему «батько децентралізації» Володимир Гройсман побачимо вже за місяць. Поки що далі звернення та закликів ідей на місцевому рівні ніяких не зроблено.

 

У містечку на Вінниччині люди не отримали квитанцій за газ, бо не встановили адресні таблички

Previous article

Безалкогольні ночі та тверезі сни: вінничанин звернувся до міської ради з проханням заборони продажу алкоголю вночі

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Новини