ВІнничинаКультура

Чому у Вінниці досі не встановили пам’ятник І.Богуну

0

Подільська земля багата на яскраві приклади національно-визвольної боротьби, і наше покоління, як ніколи раніше, мусить берегти історичну пам’ять про мужніх захисників вітчизни різних епох.

У тридцяту річницю незалежності нашої держави особливо важливо пригадати та віддати шану кожному з борців за волю та свободу українського народу.

2021 рік є визначною датою і для міста Вінниці. 370 років тому у 1651 козацький полк під керівництвом Івана Богуна провів вдалу оборону міста та переміг переважаючі більш ніж втричі сили польської шляхти.

Наш земляк – вінницький полковник Іван Богун є справжнім прикладом самовідданості державній ідеї, який не йшов на сепаратні перемовини з поляками, московитами чи татарами, для нього Україна стояла на першому місці. Хіба ж його постать не заслуговує бути увіковіченою в камені, особливо у місті бойової слави?

Шкода, але влада міста досить кволо реагує на ініціативи громадськості, пов’язані зі збереженням пам’яті про історію рідного краю, особливо, що стосується українського державотворення. Питання про необхідність встановлення у Вінниці пам’ятника керівнику легендарної оборони Вінниці піднімається впродовж не одного десятиліття.

У квітні 2008 року міськрадою навіть було прийнято рішення (№1861 “Про найменування площі в місті Вінниці”), відповідно до якого площу на перетині вулиць Соборна-Князів Коріатовичів-Магістратська (сучасні назви) найменовано площею імені Івана Богуна. Управлінню містобудування і архітектури доручено підготувати необхідні дозвільні матеріали для розміщення монумента Івану Богуну загальнодержавного значення. Цікаво, але рішення залишається існувати лише на папері вже 14-й рік поспіль.

Із саботуванням Вінницькою міською радою власних рішень прийнялись боротись активісти. У «фейсбуці» прихильники встановлення пам’ятника І.Богуну створили соціальну сторінку  долучилось більш ніж 1000 осіб. В травні 2021 силами активістів встановлено символічний камінь полковнику Вінницькому (Кальницькому) І.Богуну

Починаючи з 2017 року, активізувалась громадська компанія по вказаному питанню, систематично надходять звернення до органів влади. Однак міськрада вкотре відповідає про «передчасність піднімати питання підготовки рішення про встановлення пам’ятника
У відповідь на петицію 2020-го року з вказаного приводу  у міськраді повідомили, що клопотання про спорудження пам’ятника державного значення разом з обґрунтуванням доцільності його спорудження та історичною довідкою НАН України щодо національного значення особи, запропонованої до увічнення, не надходило. Наявність власного рішення навіть не пригадують.

Зачекайте, якось двозначно виходить, встановлення пам’ятників польському політичному та державному діячу Юзефу Пілсудському (таблиці на вул.Соборна, 67, та на фасаді залізничного вокзалу), що є історією державотворення сусідньої країни, на думку керівництва міста, не є передчасним, та і обґрунтовувати доцільність їх встановлення не потрібно. Виходить, ідеї, які надходять від польської меншини, швидко знаходять шляхи для реалізації, що ж стосується вітчизняної історичної пам’яті, тут у міськраді з’являються штучні перепони.

Така позиція не здається випадковою, особливо, якщо звернути увагу на діяльність Центру історії Вінниці при міській раді. Чи не за вказівкою керівництва міста, основний акцент історики надають дослідженню періодів окупації Вінниці в часи литовського і польського панування. Чи, можливо, це вплив польських інституцій, які навряд чи зрадіють увіковіченню героя «льодового побоїща».

Питання, в чому причина зволікання зі встановленням пам’ятника, залишається відкритим.

Яка ж користь у таких «прикладах» національно-патріотичного виховання молоді від міської ради, вирішувати вам. Ми, в свою чергу, триматимемо руку на пульсі питання збереження у місті національної пам’яті періоду козацького державотворення та відновлення історичної справедливості, адже Україна у нас єдина!

«В2В jewelry» вирішили скоротити кількість вкладників за рахунок коронавірусу.

Previous article

Руки Кремля душать Європу: мистецтво інформаційної війни в дії!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *