ВІнничинаНовини

«ВИБУХОВА ХВИЛЯ ЗНЕСЛА ВІКНА, ВІТРИНУ І СТІНУ»: ВІННИЦЬКІ ЗАКЛАДИ ВІДНОВЛЮЮТЬ РОБОТУ ПІСЛЯ РАКЕТНОГО ОБСТРІЛУ

0

Як працівники кав’ярень та магазинів на Площі Перемоги пережили вибухи 14 липня

Події 14 липня у Вінниці сколихнули всю Україну. На Площі Перемоги стоять розтрощені Будинок офіцерів та Будинок побуту «Ювілейний». Проте заклади, розташовані поблизу, поступово відновлюють свою роботу. У більшості з них проводять прибирання та ремонтні роботи.

Після обстрілу Площа Перемоги докорінно змінилася. Замість того, аби збиратися біля Будинку офіцерів на концерти, гурткову роботу абощо, люди підходять фотографувати руїни, які частково приховує огорожа. А майже не примітний та сірий «Ювілейний» став впізнаваним у всіх новинах. Після ворожого обстрілу у кількох місцях залишились іграшки та квіти, які приносили вінничани.

За РАЦСом, який розміщений впритул до «Ювілейного», розташована кав’ярня «Black In Cup – Espresso&Brew Bar». За словами його працівниці Людмили, в момент обстрілу вибухова хвиля, на щастя, зовсім не зачепила заклад. Тому немає потерпілих чи пошкоджень в приміщенні.

«Людей в нас було багато. Проте ніхто не постраждав, якось все обійшлося. Вибухи було дуже добре чути. Хоч всі злякалися, але, як за інструкцією, впали на землю та закрили голову руками. Наче як тренування проходили. Наші працівниці за баром теж присіли. На терасі всі теж впали на землю», – пригадує пані Людмила.

За її словами, люди, які сиділи на літній терасі закладу, чули свист та бачили ракету. Після вибухів вони почали тікати в різні боки, в паніці. Потім до кав’ярні прибіг власник, аби дізнатися чи у персоналу все добре, чи ніхто не постраждав.

«Ще в нас постійна клієнтка сиділа. Як виявилось, вона працює медиком, тому також питала чи все у всіх добре. Коли вийшли на вулицю, побачили постраждалу жінку. Ми дали аптечку і наш власник та медик допомагали обробляти цій жінці руки та інші поранення», – пригадує Людмила.

Після подій 14 липня заклад закрився на деякий час, хоча серйозних пошкоджень приміщення не було. Як розповідає працівниця, вони з колегами приходили прибирати кав’ярню від пилу та скла, яке посипалось з будинків.

«Вибухова хвиля з «Ювілейного» пройшла майже повз наш заклад. Але біля кав’ярні ми знайшли уламок ракети. Тут, під вишнями, побачили його. Тепер ми його зберігаємо. Дай Бог, щоб це був останній уламок, який знайшли та тримали в руках», – каже Людмила.

Продуктовий магазин «SN продукти світу» теж розташований на Площі Перемоги. Власниця Наталія Бурченко розповіла, що вибухова хвиля не тільки знесла вікна та товари з вітрини, а ще й стіну, яка розділяла сусіднє приміщення з магазином. В цей момент в закладі була лише працівниця. Клієнтів не було.

«Хоча скло над продавчинею пролітало, проте вона вчасно присіла і не отримала жодної подряпини. Через 4-5 хвилин після вибухів, я прибігла до магазину. Серце калатало від цього всього, був шок. Коли ми їхали до магазину, бачили, як пролетіли ракети. Але навіть не думали, що так близько вдарить», – ділиться спогадами Наталія.

За її словами, в магазині не було де стати через уламки. Весь товар побився, а олія текла. Потім їх не пускали до магазину. Лише через декілька днів, вона змогла зайти, аби навести лад в приміщенні.

«А потім приходить сусід по приміщенню і каже «у вас стіни немає». Спочатку за поличками цього було не видно, а потім дійсно побачили, що стіни немає. І, головне, не було ніяких поганих передчуттів. Лише чоловік перед вибухом розказав, що йому страшне щось приснилося. А потім він вже зрозумів, що це був віщий сон і до чого це», – каже власниця магазину.

Того дня було декілька повітряних тривог підряд. За словами Наталії, після вибухів з усіх приміщень, що були поруч, військові виводили людей до укриттів. Тоді повітряну тривогу ще не відмінили, і всі казали про можливий повторний обстріл. Далі був короткий відбій і знову залунала сирена. Тоді Наталія прибігла до магазину і не змогла закрити ролети на вікнах, бо вони були пошкоджені.

«Вікна ж вибило, а ми ще й ролети не могли закрити. А поліцейські нам казали негайно покинути приміщення. Ми боялись залишати магазин ось так, бо можуть прийти мародери. Поліцейські нам допомогли вправити ролети і ми змогли їх закрити. А ще сказали нам, що ніхто сюди не прийде, мовляв, по всьому периметру розставлена охорона. Але все одно молодці, що допомогли», – пригадує Наталія.

Після ремонту закладу Наталія заряджена ще більше працювати. Каже, треба скоріше відновлювати роботу, аби було з чого платити податки.

«Немає чого сидіти, потрібно працювати. Для ЗСУ, для України, для нашої Перемоги. Ми все відбудуємо, і все буде добре», – з посмішкою каже Наталія Бурченко.

Нагадуємо,«Ракети летіли дуже низько» – працівниці магазинів згадують день обстрілу Вінниці.

Жмеринчани на колінах зустріли героя Олега Горбачука

Previous article

Над Вінниччиною збили дві ракети

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *