НовиниПодії

“Вінницягаз” знову в епіцентрі скандалу!

0

О 6 ранку розлючені люди ставали у чергу аби дізнатися чому у платіжках за серпень борги. Аби записатися у Центр обслуговування клієнтів акціонерного товариства “Вінницягаз”, вінничани приходять із шостої ранку. Вони платили за газ по факту, тепер ж вистоюють черги, бо хочуть дізнатися, чому у платіжках суми інші (за серпень зʼявилися борги) та чому без відома споживачів пломбують газові стояки. Щодня у Центрі приймають до сотні споживачів.

Джерело

98 млн. грн — стільки станом натепер боргують вінничани за спожитий газ товариству з обмеженою відповідальністю “Вінницягаззбут”. З них 25 млн. грн ті, в кого є субсидія. Про це Суспільному розповіла речниця підприємства Тетяна Добровольська. Зараз один куб газу для побутових споживачів коштує 7 гривень 99 копійок.

Борг зʼявився через те, що з жовтня 2018 по грудень 2020 рішенням НКРЕКП був введений температурний коефіцієнт приведення до стандартних умов, розповідає директор комерційний “Віннигазу” Олександр Товмач.

Такі умови — це обʼєм газу при температурі повітря 20 градусів за Цельсієм та абсолютному тиску 760 мм ртутного стовпчика. Споживачі, які самі вираховували кількість спожитого газу, ці коефіцієнти не додавали. Аби не було боргів, каже Олександр Товмач, потрібно було вчасно подавати показники спожитого газу. Тоді б у платіжках була вартість.

Юристка Марʼяна Слізяк каже, заходити у приватні домоволодіння чи квартири працівники газової служби без дозволу власників або рішення суду не можуть. Єдиний виняток — несанкціонований доступ, додає Слізяк.

“Коли треба врятувати життя і здоровʼя людини, коли є обґрунтована загроза, що може статися аварійна ситуація, наприклад, витік газу”, — каже Марʼяна Слізяк.

Якщо ж споживач має борг, його мають попередити рекомендованим листом, каже юристка.

“Людина особисто отримує, розписується, це повідомлення приходить в газову службу. Газова служба бачить, розписався тоді то, отже, можна через три дні відключити. Вони вже цей термін відраховують. Без повідомлення — ні”, — розповідає Марʼяна Слізяк.

Вінничанка Анна Чернищук — у черзі. Каже, що у платіжці за серпень зʼявився борг за лютий 2019 року. Спершу його розмір був 5 600 грн, потім перерахували до 2800 грн.

“Я не розумію, за що мені цей борг?! Я все знайшла. Всі квитанції. І всі чеки з найшла”, — каже Анна Чернищук.

Жінці опломбували газовий стояк. Послугу не відновлять, допоки не погасить борг, додає Чернищук. До суду, каже, позиватися не буде. Бо за тиждень-другий розпочнеться опалювальний сезон, а судові засідання, розповідає жінка, триватимуть місяці.

Три вінницьких ресторани потрапили у сотню найкращих зі всієї країни

Previous article

Диверсія. Венедіктова назвала причину вибухів біля Вінниці й каже про російський слід

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Новини