Головні новини

Експорт зерна: чого чекати вінницьким аграріям?

0

Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит до кінця 2022 року, а то й у 2023-му. Але потрібно зупинити всі військові дії в Чорному морі. По це сказав радник Президента України з економічних питань Олег Устенко в коментарі американському виданню Newsweek.

Повідомляє на своїй сторінці Сергій Борзов, начальник Вінницької ОВА.
Блокада українських портів військами рф не дає Україні змоги продати надлишок харчової продукції за кордон. До повномасштабного вторгнення росії Українська держава щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн тонн зерна.

Сьогодні Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні шляхи. Та вони мають нижчу пропускну здатність, ніж порти. Наприклад, у квітні залізницею було вивезено лише 617 тис. тонн продукції.
Їжу як зброю використовує сьогодні рф. За її планами, продовольча криза у світі мала б якомога сильніше тиснути на Захід.

Руйнують інфраструктуру, знищують продовольчі запаси…

Але…

Експорт зернових культур почав збільшуватись. Якщо в березні експортовано 300 тис. тонн зерна, то в травні – близько 1,5 млн. тонн.

Активізувались аграрії і на Вінниччині. Торік вироблено 6,5 млн. тонн зерна, з яких основні культури це – 1,8 млн. тонн пшениці та 4,3 млн. тонн кукурудзи. Щорічно вінницькі аграрії експортуют 1,5-1,6 млн. тонн.
Цього ж року не змогли своєчасно реалізувати свої запаси зерна. А це обмежило в обігових коштах на проведення весняно-польових робіт.
На початок травня на елеваторах та зерносховищах Вінницької області було близько 350 тис. тонн пшениці та 1,4 млн. тонн кукурудзи. Для порівняння: щорічна потреба для внутрішнього споживання населення регіону – 220-230 тис. тонн продовольчого зерна.

Попри війну аграрії Вінниччини посіяли 877 тис. га зернових.
Очікуване виробництво зерна цього року – 4,5-5 млн. тонн.
Зрозуміло, що для збереження урожаю необхідні виробничі потужності елеваторів, а вони частково заповнені зерном минулорічного врожаю. Якщо його не продавати, то у нас запасів на 4-5 років.

От тільки зерно зберігається максимум два роки, тому минулорічне уже треба продати, аби не пропало. А для цього потрібно знімати блокаду хоча б одного з портів – в Одесі чи Миколаєві.

Днями Президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту допомогти Україні розблокувати порти задля уникнення світової продовольчої кризи.

«Ви повинні знати, що зерно частково щодня крадуть російські військові, а потім вивозять кораблями до тих чи інших країн. Треба дуже швидко реагувати. Ми на рівні Міністерства закордонних справ працюємо з посольствами таких країн, тому що якщо ти розумієш, звідки це зерно, звідки його везе рф, як ти можеш купувати його нелегітимно тільки через те, що його тобі продають майже задарма», – наголосив Глава держави.

Україна пропонує створити організацію держав – експортерів продовольства, яка б слугувала інструментом протидії виникненню голоду на планеті. Про це сказав Президент Володимир Зеленський, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

В боях за Україну загинули двоє військових з Вінниччини – Володимир Дазіда та Валерій Мерва

Previous article

Завдяки штучному інтелекту в Україні встановили особи 300-400 окупантів: як це працює

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *