ВІнничинаГоловні новини

На Вінниччині стартував проєкт підтримки громад у сфері цифрової трансформації «Digital Vinnytsia region»

0

18 лютого Міністерство цифрової трансформації України, Вінницька обласна державна адміністрація та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини» презентували проєкт «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», який передбачає впровадження комплексу заходів для сприяння цифровій трансформації на регіональному та місцевому рівнях.

Варто підкреслити, що розвиток регіону в галузі цифровізації вкрай важливий для прогресивного руху в інших секторальних напрямках, зокрема, в освіті та медицині, економіці, інфраструктурі, транспорті, туризмі та безпеці тощо.

Під час презентації проєкту на Вінниччині заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іоанн зауважила: «Відкриття проєктного офісу Digital Vinnytsia Region значно пришвидшить цифрову трансформацію у Вінницькій області. У нас вже с хороший приклад роботи проєктного офісу на Черкащині, який протягом пів року успішно реалізовує проєкти з цифровізації регіону. Тобто впровадження ініціатив із цифровізації на місцях відкриває нові можливості для бізнесу, роботи, навчання, а також для розвитку регіону загалом. Серед переваг цифровізації для жителів міста Вінниці та області розвиток IT-інфраструктури, автоматизація роботи місцевих органів влади, а також реалiзацiя проектів у сферах освіти, екології, економіки, медицини, туризму, відкритих даних і безбар’єрності. Я переконана в тому, що Вінниччина стане більш привабливою та цікавою для інвесторів і партнерів».

У рамках проєкту протягом 2022 року 10 пілотних громад Вінниччини отримають експертну підтримку у розробці програми інформатизації, а Вінницька ОДА – у реалізації положень державної концепції та регіональної програми сфері цифрової трансформації.

Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна підкреслила, що на сьогодні цифровий розвиток у громадах є одним із ключових пріоритетів розвитку області.

«Для Вінницької обласної державної адміністрації цифрова трансформація є важливою. Це розробка та подальша реалізація регіональної програми інформатизації та сприяння запровадженню цифрових рiшень у громадах області. Ми вдячні за надання підтримки від Програми EGAP та Фонду Східна Европа. Спільний проєкт «Digital Вiнниччина: цифровi рiшення для розвитку громад» стане ще одним важливим етапом співпраці, який сприятиме цифровому розвитку на усіх рівнях. Зауважу, що цифровізація – це не лише наявність певної техніки, а й насамперед доступ та можливості для швидкого та якісного надання послуг. Також це об`єднання в єдиний інформаційний простір усіх профільних органів різних рівнів: у першу чергу, базового рівня – громад», – зауважила Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна.

У свою чергу, заступник Голови ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець зазначив, що на сьогодні є низка позитивних зрушень та системних перетворень у сфері цифровізації завдяки ініціативам та підтримці профільного міністерства.

Також триває робота щодо впровадження програми інформатизації.

«Вчора науково-технічною радою була попередньо затверджена наша програма інформатизації. Ми передбачили і навчання, і підвищення кваліфікації для фахівців. Невдовзі ми надамо регіональну програму на розгляд Міністерству цифрової трансформації для затвердження і подальшого погодження у профільних комісіях обласної Ради. Зауважу, що бюджет нашої програми складає близько 70 млн гривень: 11 млн із них ми плануємо залучити з обласного бюджету, близько 16 млн- це кошти громад і 43 млн – кошти державного бюджету в рамках різних програм та співробітництва Міністерства цифрової трансформації України», –зазначив Андрій Кавунець.

Під час презентації проєкту координатор з цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько розповів про низку напрацьованих інструментів та підкреслив, що системна підтримка цифровізації регіонів та подолання цифрового розриву є одним і з ключових пріоритетів Програми.

«За нашої підтримки впроваджено портал «Дія. Цифрова громада», створено базові алгоритми цифрової трансформації громад та впровадження відповідних інструментів. Цей проєкт продовжить успішну співпрацю з Вінницькою обласною державною адміністрацією щодо цифрового розвитку громад регіону. Digital Vinnytsia Region відкривається першим серед 5 аналогічних регіональних проектних офісів за підтримки EGAP у партнерстві з Мінцифрою та облдержадмiнiстрацiями», – зазначив Сергій Гунько.

Керівник проєкту Анастасія Ланова підкреслила: «Перш за все, пілотні громади проєкту отримають можливість підвищити рівень компетентності їх представників у сфері цифрової трансформації завдяки інформаційним та освітнім заходам. Сам процес розробки програм інформатизації у супроводі експертів відбуватиметься винятково за партисипаційним методом, який передбачає залучення різних мешканців до процесу прийняття рішень. Зауважу, що процес розробки програм включатиме як етап діагностики стану та потреб цифрової трансформації громади з опитуванням думки мешканців, так і етап розробки  самого стратегічного документу, який визначатиме цілі цифрової трансформації громади та комплекс заходів для впровадження сучасних інформаційних рішень, інструментів електронного урядування та електронної демократії. Для пілотних громад також буде запропонована експертна підтримка у розробці проєктів нормативних документів для впровадження інструментів електронної демократії. Разом із тим, наш проектний офіс відкритий до співпраці та консультування усіх територіальних громад області».

У рамках реалізації проєкту на Вінниччині оголошено конкурсний відбір 10 пілотних громад.

Прийом заявок триватиме до 18 березня 2022 року.

Деталі конкурсного відбору громад опубліковані за посиланням: https://cutt.ly/zPxakm7

Серед головних критеріїв відбору пілотних громад – обґрунтування потреби у розробці та реалізації місцевої програми інформатизації, спроможність до реалiзацiї партисипацiйного підходу та наявність відповідального персоналу, мотивація та декларування виконання усіх етапів проєкту.

Проєкт реалізується в межах програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)», яка впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

В одному із ТРЦ Вінниці облаштовують протирадіаційне укриття

Previous article

У Вінниці Дівчина Випала З Вікна 12-Го Поверху

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *