Новинисоціальна політикаУКРАЇНА

Овочів для приготування борщу не забракне, але ціни «кусатимуться»

0
Пропозиція овочів на ринку зростає, хоча їхня вартість іноді в кілька разів вища, ніж торік. Коли ж усе подешевшає?

Внесення борщу до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО неабияк потішило українців. Багато користувачів соцмереж оцінили те, що нашу головну національну страву вдалося захистити від зазіхань ненаситного північно-східного сусіда, як важливу моральну перемогу на шляху до повної поразки ворога. На побутовому ж рівні інтерес до приготування цієї страви, безумовно, зріс: навіть ті господині, котрі раніше не часто балували нею домашніх, мабуть, цього тижня згадали бабусині рецепти наваристого борщу. А, вирушаючи на закупи, певно ж, уже оцінили, як змінилася вартість його основних інгредієнтів. Фактично за усіма позиціями ціни зросли, що, на жаль, прогнозовано. Зате попередні прогнози щодо ймовірного дефіциту овочів, на щастя, не справджуються.

Липень: природні вітаміни й далеко “не літні” ціни

Основні побоювання були пов’язані із загрозою дефіциту овочевих культур — у тому числі, і з так званого “борщового набору” – через тимчасову окупацію південних регіонів країни. Адже, приміром, левова частка ранньої капусти, зазвичай, надходить на вітчизняний ринок із фермерських та селянських господарств Херсонщини. Це ж стосується і уславлених херсонських томатів, а також, – може, й меншою мірою, – огірків, баклажанів та перцю. Загалом, за даними Мінагрополітики, цього року овочевими культурами в Херсонській області засіяли 40 тисяч гектарів. Потенційно там виросте до 15% усього врожаю овочів в Україні. Додаймо до цього овочевий потенціал тимчасово окупованих територій Запорізької, Донецької та Луганської областей — і, здається, маємо доволі тривожну картину. Цим і були викликані песимістичні “вангування”, які ми чули від експертів у квітні-травні.

Насправді ж станом на початок липня не все так погано. Принаймні, це стверджує директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

Ігор Віштак
Ігор Віштак

“Цього року деякі області України, зважаючи на ситуацію, збільшили площі під овочами “борщового набору”, щоб перекрити їхню нестачу через тимчасову окупацію південних регіонів та бойові дії на території України. Так, п’ять центральних областей, які є найбільшими виробниками овочів на контрольованій Україною території, дадуть врожай на рівні 34,2 % від збору по країні”, – прогнозує Віштак.

За його словами, через тимчасову окупацію південних районів пропозиція ранніх овочів та фруктів справді дещо обмежена. Але так буде не довго.

“З дозріванням цих культур у Центральній, Західній, Північній Україні, та збільшенням пропозиції від українських тепличних господарств із затримкою на два–три тижні це питання буде вирішене”, – запевнив керівник департаменту Мінагрополітики.

Віштак також пояснив, що ціна овочів, фруктів та ягід нині більше залежить не від балансу попиту-пропозиції, а від зміни логістичних маршрутів і вартості пального.

“Вирощуванням овочів “борщового набору” більш-менш рівномірно займаються по всій території України. Тому підстав говорити про виникнення дефіциту немає. Звісно ж, кілька тижнів спостерігався певний дефіцит молодих овочів із цього набору, однак поступово попит задовольнятиметься за рахунок овочів відкритого ґрунту не лише з південних регіонів, а й з усіх областей. Побоювання стосовно дефіциту овочів через блокування Херсонської та частини Запорізької областей виникли ще до посівної, тому аграрії інших регіонів зуміли трішки збільшити  виробництво. Окрім того, треба врахувати, що частина населення через військові дії змушена виїхати за межі країни. Відповідно, внутрішній попит зменшився. Тому з надходженням овочів нового врожаю ціна поступово знижуватиметься”, – зазначає в коментарі Укрінформу аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин. 

Що ж до насичення ринку овочевою продукцією, то її асортимент, безумовно, розширюється. У супермаркетах, на базарах та на вуличних ятках є вибір овочів різної якості і різних цінових категорій. Часто поруч на полицях бачимо продукцію минулорічного й цьогорічного врожаю: “стару” й кілька видів “молодої” картоплі (як імпортної, так і вітчизняної), торішні та вирощені цьогоріч моркву, цибулю, червоні буряки. Різниця в ціні між старою і молодою продукцією — в межах десяти гривень за кілограм (для цибулі та моркви), та приблизно 15-20 гривень – для буряків, картоплі й капусти.

За словами Світлани Литвин, на початку липня на полицях лежать по-сусідству овочі “борщового набору”, переважно, вітчизняного виробництва, й одночасно представлені як врожай минулого року, так і цьогорічна продукція, тому кожен споживач може обирати відповідно до своєї купівельної спроможності.  Та поступово, як і завжди, молоді овочі витіснятимуть із полиць продукцію тривалого зберігання.

Світлана Литвин
Світлана Литвин

“Зазвичай, на початку літа українці вже мали на полицях молоді овочі “борщового набору”, що надходили з півдня країни. І хоча ціни на них спочатку традиційно були високими, в перші дні липня це вже був масовий продукт, який купували більшість споживачів. Однак цього року ситуація інша: частина українського півдня заблокована російськими військами і у фермерів немає можливості фізично доставити товар, тому забезпечення споживачів овочами відбувається із запізненням практично на місяць”, – пояснює Литвин.

Частково на це вплинула і погода. Так було, приміром, зі столовими буряками, сезон яких почався на кілька тижнів пізніше, і з огірками з відкритого ґрунту, які лише цього тижня почали надходити у масовий продаж. За даними проєкту EastFruit, відпускні ціни на цю продукцію в діапазоні 10-15 грн/кг ($0,34-0,51/кг), що в середньому у 3,5 рази дорожче, ніж у першій декаді липня торік.

“Таку цінову різницю ключові гравці ринку пов’язують із окупацією частини Запорізької області, яка у минулі сезони була лідером з вирощування огірка у відкритому ґрунті та у літніх теплицях. Нині поставок цієї продукції із Запоріжжя практично немає. Також не останню роль відіграло подорожчання логістики. При цьому варто враховувати, що суттєво збільшився час транспортування плодоовочевої продукції між областями, що не завжди позитивно впливає на якісні характеристики овочів”, – наголошують аналітики.

Поки що невизначена ситуація з польовими й городніми томатами. Якщо нічого не зміниться, то їхня вартість залишатиметься доволі високою, аж доки у Центральних, Західних та Північних областях не достигне місцевий врожай.

“На відміну від картоплі, моркви, буряків, капусти частка вирощування помідорів в Херсонській області доволі висока: кожен третій томат, вирощений в Україні, з Херсонщини. І хоча фермери з інших областей частково збільшили виробництво томатів, та й за потреби завжди є можливість імпортувати їх із сусідньої Польщі, яка має розвинене овочівництво, однак на низьку ціну томатів, як минулого року, розраховувати не варто. Щодо огірків та кабачків, то із забезпеченням цими овочами інші області України впораються, тож ціна на них буде комфортною зі збільшенням пропозиції з відкритого ґрунту”, – каже аналітик УКАБ Світлана Литвин.

З’ясовуємо: що? де? почім?

Кінець цього тижня уже приніс кілька відносно приємних для споживачів цінових новин. Приміром, на одному з найбільших гуртових ринків країни — “Шувар” у Львові — ціна  “старих” столових буряків упала одразу на 26% – до 20 гривень за кілограм, хоча вартість молодої продукції збереглася на колишньому рівні — 27,5 гривень.

Кабачки в гурті подешевшали аж на 32%, до 8,5 гривень за кілограм (є пропозиції і по 7).

На 10% впала в ціні цвітна капуста — в середньому до 22,5 гривень за кілограм. Проте вартість пекінської капусти й кольрабі залишилася на попередніх рівнях — відповідно, 45 і 19 гривень. А ціни на інші види капусти навіть зросли: броколі – на 53%, до 50 гривень, білокачанної — на 33%, до 31,5 гривень за кілограм.

Лише на пару відсотків (але це також приємно) подешевшала морква минулорічного врожаю  — до 21,5 гривень. А ось молода морква навпаки подорожчала — на усі 20%, до 30 гривень за кілограм.

Кілограм ранньої картоплі в середньому коштує 13,5 гривень, торішньої — 5,5 гривень.

Ціна ріпчастої цибулі – 21 гривня за кілограм. Середня вартість вітчизняного часнику — 95 гривень, імпортного — 80.

Вартість різних видів томатів коливається від 22,5 гривень (помідор салатний червоний) до 60 гривень (чері) за кілограм.

Огірки довгоплідні Естафета у середньому коштують 35 гривень, короткоплідні — удвоє дешевше, 17,5 гривень за кілограм. Є й пропозиції по 10 гривень.

Натомість доволі високою залишається вартість різних видів перцю — від 70 до 100 гривень за кілограм. Не сезон.

Ринок “Столичний”
Ринок “Столичний”

На київському гуртовому ринку “Столичний” вартість більшості товарів овочевої групи на кілька гривень вища.

Актуальні на п’ятницю ціни такі:

  • Червоний буряк — від 25 до 32 гривень, кабачки — від 14 до 20 (більшість пропозицій — 15) гривень за кілограм;
  • Молода білокачанна капуста — 25-35, пекінська капуста — 48-55, цвітна — 35-45, броколі — 50-60 гривень;
  • Рання картопля — 14-20 (найчастіше — 16) гривень за кілограм, “стара” — в середньому 7 гривень;
  • Молода морква — у середньому 27 гривень;
  • Ріпчаста цибуля — 21 гривень за кіло.
  • Кілограм вітчизняних огірків коштує від 20 до 30 гривень, червоних томатів — 45-55, рожевих — 55-65, жовтих — 80-90.

Зате часник у Києві дешевший, аніж у Львові, — в середньому 70 гривень за кілограм.

Для тих, хто звик купувати овочі в магазинах, не зайвою буде така інформація. За даними аналітиків сайту Мінфін, середня ціна ранньої капусти у супермаркетах столиці — 37 гривень за кілограм, картоплі минулорічного врожаю  — 11,6, нового  — 27,6, старих буряків — 29, молодих – 38, зібраної восени цибулі — 26,9, молодої  — 33,4, синьої — 56, часнику — 106 гривень за кіло.

Довгоплідні огірки в торговельній мережі коштують у середньому 70 гривень, короткоплідні — 34, червоні помідори — 59, рожеві — 77, томати-сливки — 73 гривні за кілограм.

Тож купуємо та чекаємо добрих новин – з агроринку, а ще більше із фронту…

Завербованого агента ДНР затримали на Вінниччині

Previous article

росія вдерлася у світову житницю і шантажує світ голодом

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Новини