ВІЙНАНовини

Примусова депортація українців до рф, окупованого Криму та ОРДЛО є воєнним злочином – Кориневич

0
Представник Президента України в АРК Антон Кориневич, заявив, що після нового етапу війни рф проти України, до воєнних злочинів країни-агресора додалася примусова депортація громадян із непідконтрольних Україні територій.

Про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в АР Крим, передає Укрінформ.

“Після 24 лютого 2022 року до воєнних злочинів рф додалася ще й примусова депортація громадян України з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій на територію рф та до тимчасово окупованих нею території Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей” – повідомив Кориневич.

За його словами, якщо до початку нового етапу збройної агресії рф проти України мова була про такі воєнні злочини, як переміщення громадян рф на тимчасово окуповану територію АР Крим та міста Севастополя, зміну демографічного складу населення Кримського півострова, примушення до залишення Криму проукраїнськи налаштованими громадянами, то тепер до цих воєнних злочинів додалася ще й примусова депортація громадян України з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій на територію рф та на тимчасово окуповані нею території.

Кориневич нагадав учасникам заходу, що примусова депортація громадян України до рф та тимчасово окупованих нею територій порушує норми міжнародного гуманітарного права, зокрема, статті 49 та 147 Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, статтю 85 Додаткового протоколу І до Женевських конвенцій про захист жертв війни від 8 червня 1977 року та може бути кваліфікована, як злочин проти людяності згідно зі статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду або, як воєнний злочин згідно з його статтею 8.

У Представництві підкреслили, що “мотивація проведення заходу полягала в актуальній і серйозній на сьогодні проблемі — переміщення громадян України, як всередині країни, так і за її межами, в тому числі й незаконні”.

Зокрема, обговорювалися такі питання, як доступ і шляхи до захисту в Європі, тимчасовий захист в Європі, недискримінація та захист переміщених осіб, ризики торгівлі людьми, експлуатації та зловживань для переміщених осіб, переміщення та депортація відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права.

Як повідомляв Укрінформ, на зайнятих рашистами територіях Херсонської та Запорізької областей російські військові викрадають українських громадян та представників української влади, активістів, журналістів. Доля багатьох з цих людей залишається невідомою протягом тривалого часу.

Російську колону на Київщині зупинив 20-річний боєць тероборони з РПГ

Previous article

Інтерактивна карта бойових дій в Україні: де точаться бої на 20.04.2022

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in ВІЙНА