Головні новиниПолітика

Руки Кремля душать Європу: мистецтво інформаційної війни в дії!

0

Захід – легка мішень для кремлівської дезінформації. В інформаційній війні Росія поки перемагає Європу. Що потрібно робити?

Здатність Росії впливати на громадську думку і внутрішні справи інших країн виділяється серед всіх, хто прагне контролювати уми інших людей.

Сьогодні все більш впевнений в своїх силах Кремль має можливість спиратися на широку мережу агентів – з тим, щоб поширювати свій меседж і просувати завдання політики Москви. Ці агенти варіюються від керованих глобальних ЗМІ, фабрик тролів, корисних ідіотів і симпатизують Кремлю національних політиків до екстремістських партій і антиноменклатурної організацій, які сприяють підриву і розколу західного суспільства.

В результаті країнам, які опинилися під дезінформаційною атакою Кремля, залишається лише гадати, як правильно реагувати на ситуацію, що складається. Західним урядам не вдасться заблокувати всі прокремлівські голосу без шкоди для власних принципів свободи слова. Можна, звичайно, в рамках одиничної практики закривати мовлення російських державних ЗМІ (як це нещодавно зробила Латвія з російським «Супутником») або відмовляти в акредитації російським журналістам (згадаємо недавній випадок в Чехії).Але для того, щоб «заглушати» кожного сердитого блогера або незадоволеного громадянина немає ні юридичних інструментів, ні політичної волі для їх створення. Навіть якби таки інструменти і існували, то ефект від їх застосування міг би виявитися контрпродуктивним і можливо привів би до зворотної реакції.

Ще складніше протидіяти локалізованим версіям проросійських ЗМІ і внутрішнім європейським медіа, які просувають солідарні з Кремлем погляди. Після 2014 року в Чехії і Словаччині з’явилося більше 100 сайтів з «альтернативною» інформацією. Звичайно, вони заперечують свій зв’язок з Москвою, але при цьому дослівно повторюють всі антизахідні випади «Супутника», RT і інших кремлівських пропагандистів. Заглушити їх всіх буде практично неможливо.

Ще одна регулярно обговорюється контрстратегії – це викриття (показове виправлення) брехні, підроблених фотографій і відео, а також підкреслення очевидних помилок в аргументації проросійських ЗМІ. В цьому напрямку варто відзначити кілька ініціатив, які отримали поширення в Європі, – український сайт для перевірки фактів StopFake і європейський щотижневий дайджест дезінформації East StratCom.

Неослабним зусилля засновників та учасників цих проектів вже принесли позитивні результати. Їм вдалося привернути увагу громадськості і політиків до розмаху прокремлівської дезінформації в Європі. У підсумку ця проблема була внесена до порядку деяких західних політиків. Але при всіх досягненнях, яких вдалося досягти за допомогою стратегії викриття, її можливості переконати найбільш сприйнятливу до кремлівської пропаганди аудиторію все ж обмежені. У момент, коли полеміка починає звертатися до страхам або темі незахищеності громадян, їх логіка і раціональність йдуть на задній план.

Сьогодні це видно на прикладі одного з фаворитів американської президентської гонки Дональда Трампа – його популярність зростає навіть незважаючи на те, що на брехні його ловлять майже щодня. Інший приклад – Великобританія.

Вже не раз було доведено, що мігранти зі Східної Європи корисні для британської економіки. Але після того, як активістам Brexit вдалося зіграти на властивих британцям забобонах і ксенофобії, цей аргумент втратив значення для тих, хто голосував за вихід з ЄС.

Чому у Вінниці досі не встановили пам’ятник І.Богуну

Previous article

Нa Вінниччині водій іномaрки збив дитину нa сaмокaті

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *