Головні новини

ЯК РФ ЗА СПРИЯННЯ ВІННИЧАН ПРОДОВЖУЄ ІНФОРМАЦІЙНУ ВІЙНУ ПРОТИ УКРАЇНИ

0

Вже понад сім років Росія продовжує витрачати мільярди доларів на пропаганду, особливу роль в якій відіграє продукування неправдивої інформації та провокації. Адже нині саме інформаційна сфера для Москви є визначальною у сучасному військовому конфлікті, стратегічно-вирішальною й критично-важливою для контролю над населенням Росії та України. Саме тому російська пропаганда прагне постійно впливати на аудиторію, заплутувати її й деморалізувати. Й задля цього путінські пропагандисти вдаються до створення відверто фейкових «новин», розробки й проведення провокаційних акцій, активної пропагандистської діяльності у соціальних мережах й т.п.

Від розпалювання ненависті й нетерпимості до цинічної брехні, заклики до насильства й застосування широкого кола каналів та агентів ззовні та всередині України – такою є сучасна російська пропаганда в українському інформаційному полі. Це не поодинокі випадки чи короткострокові дії, а тривала, заздалегідь спланована, складна й послідовна інформаційно-психологічна операція, спрямована на розпалювання та обґрунтування насильства на сході України, розпалювання міжнаціональної, расової, релігійної ворожнечі. Останнім часом усе більшу роль у цьому відіграють інтернет сайти та соціальні мережі.

Нині практично уся риторика російських ЗМІ – антиукраїнська. Їхні головні тези: всі пострадянські країни не можуть самостійно вижити без допомоги Російської Федерації; влада України не може самостійно керувати країною; ЗСУ вчиняють військові злочини й т.п. При цьому пропаганда спотворює дійсність, щоб породити ненависть і маніпулювати політичним та історичним контекстом в самій Росії, Україні та світі, прагнучи зберегти антизахідний курс й розпалити антиукраїнські настрої.

На сьогодні російська присутність в інформаційному просторі України є суттєвою складовою гібридної війни. При цьому мета російських пропагандистів-маніпуляторів – поширювати дезінформацію, відверто брехати, викликати недовіру українців до влади та силових структур нашої держави.

Особливо активно путінські пропагандисти діють у соціальних мережах інтернету. Якщо проаналізувати відвідуваність на території України соціальних мереж, можна побачити, що, наприклад, у мережі «ВКонтакте» й зараз, у 2021 році, активно функціонують такі групи, як «Демайданізація України», «Патріот України», «Украины больше нет: реальность сегодня», «Славянское Братство» і сотні тому подібних. Ці сторінки, відвідують тисячі українців, які, хтось із ворожими намірами, а хтось через власну незрозсудливість, грають на боці ворога, не зважаючи на наслідки. Тож, варто зрозуміти, що під час гібридної інформаційної війни можна дуже просто стати іграшкою в умілих руках фахівців ФСБ та ГРУ РФ.

У соціальних мережах функціонує величезна кількість проросійських сторінок, блогів, груп, діяльність яких спрямована на розкол української держави, формування у відвідувачів соціальних мереж, особливо молоді, проросійських настроїв. Тільки у мережі фейсбук можна за годину перегляду знайти таких кілька десятків, насправді ж їх сотні. Так само активно розмножуються подібні сторінки у мережі «В Контакте», де можна знайти сотні сторінок аналогічного змісту. Діяльність таких ресурсів спрямована не тільки на користувачів мереж із південно-західних регіонів. Спрямованість і мета подібних сторінок, блогів, груп – формування та підтримка сепаратистських настроїв, залучення широкого кола українців до участі у антидержавних заходах, боротьбі проти чинної влади.

Інформаційний вплив Росії в регіонах України здійснюється у формі так званої «повзучої революції». У фейсбуці й досі діє безліч антиукраїнських груп таких, наприклад, як «Титушки против европомойки», «Лапти.инфо»й сотні подібних їм. Найцікавіше, що серед учасників та розповсюджувачів цих груп є вінничани, серед яких «Олександр С.», «Андрій С.» діяльність яких неодноразово засуджували в місцевій популярній групі «Чорний список Вінниці». Хочеться нагадати землякам, що їхня віртуальна присутність, а особливо поширення неправдивої, фейкової інформації – гра на користь ворога. Поширення на власних сторінках матеріалів з елемантами антиукраїнського змісту, визнання окупації АР Крим та маніпулювання суспільною думкою, символіки тоталітарних режимів – несе за собою не тільки «віртуально-словесну» відповідальність, а й кримінальну. Звертаємось до правоохоронних органів сприяти дотриманню інформаційної гігієни, а ми готові у цьому допомогти : )

В той же час, Інтернет-ресурси РФ (rbc.ru, tass.ru, kommersant.ru, ria.ru, vesti.ru, interfax.ru, gazeta.ru) активно поширюють фейкову інформацію про нібито затримання в Воронежі «українських неонацистів», де згадується про причетність затриманих до «української молодіжної радикальної групи «МКУ».

Отака вона, гібридна інформаційна війна. Підло використовуючи бажання українського народу жити на мирній землі, прикриваючись «турботою» про пересічного українця, кремлівські пропагандисти відверто закликають українців до зради, сіють ненависть та розбрат, використовуючи інтернет, соціальні мережі.

Українці вже навчились давати відсіч різного роду проросійським журналістам. Але гібридна війна продовжується, вона заповзає до наших будинків через антиукраїнські пости у соціальних мережах, публікації на сторінках інтернет-ресурсів, прихований перегляд заборонених російських телеканалів й навіть через, начебто, невинні анекдоти про українську владу. Тож, будьмо пильними й не допомагаймо ворогові!

Дуже важливо пам’ятати одне – на ідеологічній війні немає нейтралітету. Тут змовчати, не протидіяти ворожій пропаганді – зрада інтересів своєї країни. Настав час не просто боронитися від кремлівських інформаційних атак. Й кожен з нас, українців, може внести свою частку у цю боротьбу, давши відсіч розповсюдженню російської пропаганди у тому числі через ітернет-ресурси, соціальні мережі.

На жаль, іноді люди зраджують свою Батьківщину просто через байдужість та легковажність. Хтось розповсюджує у соціальних мережах неперевірену інформацію, не замислюючись над її змістом. Хтось просто «за компанію» вирушає на антидержавний мітинг. Хтось «за гречку» голосує за відверто сепаратистського кандидата. А бувають випадки, коли люди ловляться на гачок чужої пропаганди, яка вміло закладає в мозок людини потрібну інформацію. У таких випадках, не перевіривши достовірність інформації, недосвідчена людина може сприйняти відвертий фейк за правду.

Кількість користувачів інтернету в усьому світі й, у тому числі, в Україні, зростає у геометричній прогресії. На сайтах та інших інтернет-ресурсах з’являється безліч публікацій. Тож, читаючи чергову статтю, чи розповсюджуючи певну інформацію, розглядайте, на якому ресурсі вона з’явилася; з’ясовуйте її джерело, міркуйте над тим, кому вигідна публікація. Це треба робити обов’язково, особливо тоді, коли країна борониться від агресорів. Бо, як кажуть: ворог не дрімає. А стати зрадником нині ой як легко. Та й відповідати за скоєне доведеться.

Згідно Статті 109 «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. А от якщо вказані вище дії представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, вони вже караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

 

Згідно Статті 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої. Якщо вони вчинені представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. А вказані вище дії, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Українки впровадили новий тренд – Хустка 2022

Previous article

У Хмільнику знайшли мертвим чоловіка, якого шукала мати

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *