Головні новиниКультураНовиниПодії

Українки впровадили новий тренд – Хустка 2022

0

Вінничанкам вдалося об’єднати українок усього світу у масштабному проєкті «ДУХ»! Вже третій рік поспіль Всесвітній День Української Хустки відзначають більш ніж 200 країнах світу. Саме 7 грудня на день Святої Катерини жінки згадують про культуру й традиції своїх прабабусь.

Підготовка до відзначення триває цілий рік. Кожного разу тема відзначення різна. Починалося все зі знайомства з діаспорами та відродження цінності хустки як елементу приналежності до української культури. На другий рік було вже встановлено світовий рекорд, більше мільйона жінок в усьому світі одночасно вдягли хустку та зафіксували себе на фото. Цьогоріч організатори свята вирішили зробити тернову хустку трендом 2022 року, #День_Української_Хустки2021 а також видати першу збірку «Хусткових історій» до якої увійдуть історії з життя українок з усього світу.

Засновниця заходу Людмила Станіславенко поділилася історією створення проекту та наголосила, що Хустка – це генетичний код українців.

«Я організувала та провела сотні благодійних заходів і соціальних проектів, і сьогодні я розумію що саме Свято Хустки стане проектом мого життя, – говорить пані Людмила. – Ті емоції та атмосфера, які я отримую неможливо передати ні словами, ні світлинами, ні відео адже – це щось неймовірне. Кожен з нас має свої, особисті та дуже особливі спогади з дитинства, пов’язані з Хустиною. Наприклад, я на все життя запам’ятала ті спеціальні полички для хусток, які були у моїх бабусь та прабабусь. Там вони зберігали хусточки на город, на свята, в неділю до церкви і обов’язково хустину на-смерть …. і тоді в дитинстві я не розуміла, навіщо відкладати ті хустки, вони ж майже усі однакові … і бабуся ще зовсім молода, щоб думати про останні дні. І лише сьогодні готуючись до цього особливого дня, дістаючи зі скрині бабусину Хустку, я зрозуміла, яку неймовірну енергетику вона несе у собі.»

Ініціаторки популяризації хустини вже зібрали мільйони прихильниць не лише в різних куточках України, а по всьому світові

«Свято засноване в 2019 році, мене запросили на день хіджабу до мечеті і тоді ведуча заходу Любов Завальнюк запитала мене чи не зробити нам день Хустки, адже тема актуальна та необхідна бо немає такої країни, де немає українців, – розповідає Людмила Станіславенко
«Так, хустка це дуже особливий аксесуар для жінки, особливо якщо вона її отримала у спадок. Тому концепція цього року полягала в тому, щоби максимально відкрити тему жіночої історії та долі. Коли ми думали над цьогорічним святом то спитали себе, а якби хустка могла говорити, щоб вона розказала про свою господарку? Які таємниці вона роками ховала в жіночій голові про що переживала і за що боролась? Так виникла ідея нового челенжду «моя хусткова історія». Кожна жінка на сторінці у Фейсбук у спільноті День Украинської Хустки  #День_Української_Хустки#Українська_Хусткаможе викласти світлину з хусткою та в описі розповісти історію хустки та своєї родини. Протягом року ми будемо збирати та впорядковувати дописи щоб у 2022 вже видвти цю книгу» – коментує ведуча та організаторка Любов Завальнюк.

Треба відзначити що свято прижилося. Для багатьох вже традиційним став і флеш-моб у соціальних мережах «Зроби фото з хусткою».https://www.facebook.com/groups/ukrainskahystka/?ref=shareНавіть у ТІКТОК можна побачити як дівчата з різних країн світу танцюють модні танці із хустками. Кожного року організаторки  звертаються до Президента України з ініціативою внести Всесвітній День Української Хустки до календаря державних свят та відзначати його на Всеукраїнському рівні, сподіваємося, що у 2022 році їм це вдасться.

 

На території Жмеринської райлікарні монтують кисневу станцію

Previous article

ЯК РФ ЗА СПРИЯННЯ ВІННИЧАН ПРОДОВЖУЄ ІНФОРМАЦІЙНУ ВІЙНУ ПРОТИ УКРАЇНИ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *