Новини

У Вінниці та інших українських містах опалення й гаряча вода з жовтня можуть подорожчати на 30-40%

0

Наразі Асоціація міст України веде переговори з Урядом щодо недопущення підвищення ціни на теплопостачання для населення. 

За словами заступника виконавчого директора Асоціації міст України Ярослава Рябошука, у деяких регіонах України тарифи виростуть й понад 40%. Це залежить від того, коли вони востаннє переглядались. У більшості великих міст опалення централізоване. І аби подати це опалення, потрібно витратити певні ресурси, найбільша частина з яких – це вартість газу, – пояснює аналітик АМУ.  За його словами, основна складова тарифу – це ціна на газ. Йдеться про 70- 80% у структурі тарифу за опалення. Інші складові – це електрика для забезпечення подачі води у будинки. Наступною складовою є заробітна плата працівникам комунальних підприємств, які працюють у котельнях, ремонтують систему і забезпечують її функціонування. Мінімальна заробітна плата щороку зростає і наразі становить понад 6 тис. грн. Два роки тому вона була в межах 4 тис. грн.

Експерт АМУ пояснює, що загалом тариф на теплопостачання у більшості міст переглядався два роки тому. Водночас росли мінімальні зарплати, вартість електроенергії й транспортування газу, які в тарифі не враховані.

хоч формально відтепер тариф згідно з новим законодавством буде встановлюватись місцевою владою, складові тарифу повністю залежать від тих цін і політики, які здійснюються на центральному рівні. Ціна на газ, ціна на електроенергію і розміру мінімальної зарплатні.

Також 20 травня Кабмін скасував спеціальні зобов’язання для НАК “Нафтогаз” продавати природний газ виробникам теплової енергії за фіксованою ціною. І якщо раніше в тариф була закладена ціна близько 4 грн за кубометр газу, то тепер в умовах ринку “Нафтогаз” встановив ціну для тепловиків на рівні 7,42 грн за кубометр.

Водночас до вартості газу в тарифі додався розподіл. Його ціна за останній рік також зросла в кілька разів і практично не врахована. З огляду на це, зрозуміло, що зростання тарифів неминуче, – зазначає аналітик АМУ. Оскільки без цього підприємства просто стануть збитковими та припинять надавати послуги. Водночас в АМУ розуміють, що підняття тарифів викличе негативну реакцію населення і збільшить заборгованість населення за комірне.

Аби попередити колапс, Асоціація Міст України ініціювала перемовини з Урядом щодо пошуку фінансової компенсації тепловикам

За забруднення річки на лаві підсудних опинилася жителька Вінниччини

Previous article

На Вінниччині чоловік зарізав дівчину і наклав на себе руки

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Новини