Новини

Що треба знати про податкову амністію

0
What you need to know about tax amnesty

В Україні хочуть повторити успіх Індонезії й Італії, де під час податкової амністії громадяни задекларували $366 млрд і 80 млрд євро. Середньому класу залишили пакет майна, про походження якого податкова питати не повинна — теоретично

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою 15 червня законопроєкт № 5153 про податкову амністію. (Повна назва — Про проведення в Україні спеціального добровільного декларування фізособами належних їм активів із подальшою сплатою одноразового збору до бюджету).

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, автор закону, заявив, що оцінки майбутніх надходжень до бюджету озвучувати не буде.

«Але в тіні перебуває близько 50 млрд», — сказав він НВ Бізнес.

Голова профільного комітету ВР минулого скликання, депутатка від Євросолідарності Ніна Южаніна називає прийнятий закон ударом по середньому класу.

«Це спроба зобов’язати середній клас заднім числом оплатити додатково 5% збору за активи, накопичені впродовж усієї незалежності України: гроші, квартири, дачі, машини. Саме середній клас влада призначила винним у провалі своєї економічної політики і планує за рахунок звичайних людей залатати діри в бюджеті, — написала вона. — І, що найбільш цинічно, боляче вдарить податкова амністія по наших заробітчанах, які виїжджають працювати за кордон не від хорошого життя».

Відповідно до закону, у вересні 2022 р. період добровільності завершиться і тих, хто не подасть декларацію, податкова запитає про джерела походження їхніх доходів.

«Якщо ж документального підтвердження придбання активів у людей немає (адже вони не зобов’язані зберігати документи довше, ніж три роки), сплатити доведеться вже не 5%, а 18%. І годі буде знайти правду в „справедливих“ українських судах, — попередила Южаніна. — А найбільше шулерство монобільшості полягає в тому, що раніше вона вже звільнила від сплати ПДФО доходи фізичної особи за 2020, 2021 роки, отримані в результаті ліквідації офшорів».

Тобто, на її думку, для власників великого капіталу податкова амністія за фактом відбулася під «нуль», іншим же громадянам пропонують добровільно-примусову сплату додаткового податку.

Як все йде насправді? 

Що таке податкова амністія? Як заявив Данило Гетманцев, податкова амністія — це добровільне, а не примусове декларування доходів.

«Хочу розвіяти міф, що нібито держава змушує українців виводити свої гроші з тіні. Хочеш — береш участь у податковій амністії. Не хочеш — не береш участі», — сказав він.

Відповідно до законопроєкту, одноразове (спеціальне) добровільне декларування — це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою її активів, якщо вони були отримані за рахунок доходів, які підлягали оподаткуванню в Україні, проте податки і збори з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі, якщо активи не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Кого торкнеться податкова амністія?

Скористатися цією можливістю зможуть:
— фізичні особи — резиденти, зокрема й самозайняті особи;
— фізособи — нерезиденти, які на момент набуття відповідних активів/доходів були резидентами.

Не зможуть взяти участь у податковій амністії малолітні/неповнолітні й недієздатні особи, а також особи, щодо яких Україна ввела санкції.

Також це заборонено особам, які в будь-який період з 1 січня 2010 року виконували або виконують в Україні публічні функції (чиновники, депутати — у першій версії законопроєкту таку заборону було встановлено з 2005 року).

 

Трагедія у Вінниці. У ліфті загинула людина

Previous article

Арестович розповів про новий геополітичний вектор України

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Новини