Бізнес

​З чого варто почати освоювати фінансову грамотність?

0

Крок 1. Проаналізуйте свої доходи
Важливо оцінити, чи влаштовує вас заробітна плата на поточній роботі, чи є у вас можливості тут розвиватися, підвищувати свою кваліфікацію і, відповідно, дохід. Якщо все влаштовує, тоді переходимо до наступного етапу. Якщо ні, то можливі кілька варіантів виходу з ситуації:

  • Змінити місце роботи, аби підвищити вартість однієї робочої години. Посада, спеціальність можуть бути ті ж, але в іншій компанії, де вам готові платити більше за аналогічний набір навичок та вмінь.
  • Проаналізувати, скільки часу ви витрачаєте на роботу та скільки вільних годин, окрім сну, лишається. І якщо ви готові ці кілька годин додатково витрачати на роботу, то можна пошукати пропозиції парт-тайм, фріланс-проєкти.
  • Спробувати підприємницьку діяльність.

Крок 2. Почніть заощаджувати
Тут регулярність важливіша, ніж розмір доходу. Бо можна в місяць заробляти 18 000 гривень, постійно відкладати гроші й через років 10 мати 360 000. А можна отримувати 30 000 та все витрачати, створюючи собі додаткові ризики у майбутньому.  Для початку варто пообіцяти собі з кожного приходу коштів щось заощаджувати. Якщо самому складно виділяти певну суму, то можна у застосунку банку увімкнути функцію, щоб з кожного надходження грошей певний відсоток йшов на депозит.

Крок 3. Спробуйте інвестувати кошти
Гроші повинні працювати на вас, а тому просто так їх відкладати не варто. В попередньому прикладі про 360 000 гривень, за умови інвестування заощаджених коштів під 8% річних, сума накопичень склала б близько 550 000 гривень через тих же 10 років.  Формат інвестування залежить від того, яка сума накопичень у вас вже є:

  • Якщо ви лише в процесі формування резервного капіталу, готові відкладати десь по 100 доларів на місяць, то варто розглядати банківські депозити в гривні.
  • Якщо вже є близько 100 000 гривень, то можна інвестувати їх в облігації.
  • Якщо маєте кілька тисяч доларів, то варто пробувати виходити на міжнародні фондові ринки, вкладати кошти в акції. І не забувайте про диверсифікацію — мати кілька різних джерел інвестування.

На Банковій розклали “по полицях” україномовне інтерв’ю Путіна

Previous article

Увага! У Вінниці відключатимуть воду

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in Бізнес