ВІнничина

Нацбанк виведе з обігу деякі банкноти: якого номіналу не стане

0

Національний банк України з початку 2023 року почне поступово вилучати з обігу деякі паперові банкноти.

Як передає “Хвиля”, про це повідомляє прес-служба НБУ.

Так, вилучатимуть банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років. Натомість в обіг надійдуть оновлені банкноти та оборотні монети.

А саме оборотні монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 та банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

У Нацбанку пояснили, що такий крок дозволить підвищити якість готівки у обігу банкноти попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають у обігу, мають значне зношування. Їхня заміна дозволить покращити готівкові розрахунки та зручність для населення.

Крім того, це сприятиме осісненню дизайну банкнот, адже кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу при здійсненні розрахунків. Як зазначається, поступова заміна банкнот попередніх поколінь підвищить захист та якість грошей і зробить розрахунок зручнішим для громадян.

Таким чином, Нацбанк з початку наступного року спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу зазначених банкнот.

Зокрема:

банки України не видаватимуть з кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;

НБУ перестане підкріплювати такими банкнотами каси банків.

З банків банкноти попереднього покоління більше не повертатимуться в обіг – їх передаватимуть до Нацбанку для подальшої утилізації.

При цьому такі банкноти залишаються дійсними платіжними коштами. Громадяни зможуть продовжувати розраховуватися без обмежень, їх не потрібно спеціально обмінювати.

В УКРАЇНІ ПІДВИЩАТЬ ТАРИФИ НА ВОДУ. КОМУ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ БІЛЬШЕ

Previous article

Парад планет: усі планети Сонячної системи вишикуються у нічному небі

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *