ВІнничинаволонтерство

ЄВРОПЕЙСЬКІ ПАРТНЕРИ ДОПОМАГАЮТЬ ГРОМАДАМ ВІННИЧЧИНИ

0

Гуманітарні вантажі надійшли й від Асоціації Угорського продовольчого банку

Джерело: https://i-vin.info/

Під час війни в Україні налагодили нові зв’язки з європейськими партнерами. Крім того, активізувались організації, з якими українці давно співпрацюють. Вінницька область теж має багато європейських партнерів, які з початку повномасштабного воєнного вторгнення рф в Україну, надавала гуманітарну допомогу. Одними з таких є член Правління Єврорегіону «Дністер» Шандор Кьолеш та представник Асоціації Угорського продовольчого банку Андраш Надьдьйордь.

Член Правління Єврорегіону «Дністер» Шандор Кьолеш зауважив, що з радістю реалізовуватиме спільні україно-угорські проєкти, як тільки це буде можливо.

Ваші українські партнери з Єврорегіону «Дністер» звернулися до вас щодо можливості передачі гуманітарної допомоги громадам з Вінницька області. Чи викликало це труднощі? Чи був у вас досвід трансферу гуманітарних вантажів в Україну? Яких саме?

– Завдяки мережі угорських неурядових організацій та моїм особистим зв’язкам з ними було відносно легко знайти організацію, яка надала гуманітарну допомогу громадам Вінницької області. Організація гуманітарної допомоги пройшла без проблем завдяки гнучкості Food Bank та українського партнера. Отже, це було зовсім не складно, навіть враховуючи, що я вперше працював з Food Bank.

Як голова Карпатського фонду, який працює на прикордонних територіях Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини та України, я маю досвід передачі гуманітарної допомоги в Україну. Фундація разом зі своєю сестринською організацією у Словаччині створили Фонд реагування на надзвичайні ситуації в Україні одразу після початку війни. Основна мета Фонду – зібрати кошти для закупівлі гуманітарних товарів (продуктів харчування, медикаментів тощо) та передати їх через Карпатський фонд-Україна, що знаходиться в Ужгороді, для доставки цих товарів до потребуючих громад. Загальна сума, яку ми зібрали, «наразі становить 300 000 євро. Крім того, Фонд є своєрідним хабом для тих, хто надає матеріальну (нефінансову) допомогу Україні. Для цього, наприклад, ми зібрали спеціальний фонд на придбання двох машин швидкої допомоги та кількох реанімацій (одна з них поїхала в Одесу). Крім того, важливою частиною діяльності фондів є надання грантів громадам прикордонних регіонів Угорщини та Словаччини, яка працює з біженцями (переважно дітьми та жінками) та сприяє їх інтеграції в місцеві громади.

Як швидко і завдяки чому вдалося зібрати велику гуманітарний вантаж?

– Як я вже згадував, збір великого гуманітарного вантажу пройшов швидко, головним чином тому, що люди, які працюють з цими організаціями, віддані Україні та відчувають сильну солідарність з людьми, які потерпають від російської агресії.

Як Вінницька обласна військова адміністрація сприяла вирішенню цього питання?

– Вінницька ОВА плідно з нами співпрацювала щодо передачі гуманітарної допомоги і, незважаючи на трагічне бомбардування Вінниці, вчасно підготувала всі необхідні документи.

Як член Правління Єврорегіону «Дністер», які ще спільні проекти України та Угорщини реалізували протягом понад 5 місяців з моменту повномасштабного військове вторгнення росії в Україну?

– Крім Food Bank, за останні п’ять місяців російського військового вторгнення в Україну не було надто багато можливостей для реалізації спільних українсько-угорських проектів, тому я радий, що Єврорегіон «Дністер» знайшов мене. Я сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо продовжити нашу співпрацю не лише у сфері гуманітарної допомоги, а й в інших сферах. Я дуже чекаю зустрічі з друзями у Вінниці та Єврорегіоні.

Представник Асоціації Угорського продовольчого банку Андраш Надьдьйордь (Nagygyörgy András) теж розповів про роботу своєї організації та співпрацю з вінницькими партернерами.

Угорська асоціація харчових банків активно допомагає Україні. Нещодавно у Вінницьку область прибув гуманітарний вантаж. Угорська асоціація харчових банків вперше надсилає гуманітарну допомогу до нашої країни?

– Перш за все, від імені всіх співробітників і волонтерів Асоціації Угорського продовольчого банку ми хотіли б висловити, як ми раді, що наша допомога дійшла до вашого регіону. Ми не вперше з початку війни допомагаємо українцям, але вперше наші пожертви надійшли безпосередньо до Вінниці.

Звістка про війну вжахнула нас усіх, нам дуже прикро за те, що відбувається у вашій країні та у ваших співвітчизників майже півроку. Тому з лютого ми активно шукаємо шляхи допомоги постраждалим від війни чи в Україні, чи в Угорщині.

Чи поширюється допомога Угорської асоціації харчових банків також на вимушених переселенців з України закордоном? Як вони можуть отримати допомогу?

– В Угорщині ми в першу чергу допомагаємо установам, які розмістили людей, які сюди втікали. Десятки гуртожитків, кемпінгів, медичних центрів приймають велику кількість біженців, і через ці заклади ми допомагаємо цим людям протягом останніх місяців. Близько 2000 людей охопили нешвидкопсувні продукти, які ми регулярно роздавали опікунам. Ми навіть підтримали запуск кількох спеціальних програм допомоги: наприклад, ми забезпечуємо харчуванням одну з перших шкіл Будапешта, де навчаються лише українські діти-біженці, а викладають вчителі-біженці.

Які організації в Україні отримали найбільше гуманітарної допомоги?

– Минулого місяця Угорської асоціації харчових банків також надіслали в Україну продовольчі пожертви. Роздачу цієї допомоги організував наш місцевий партнер Київський міський благодійний фонд «Банк їжі». У мирний час та організація, як і ми, займалася порятунком їжі. Вже понад 10 років вони збирають прострочені продукти або з пошкодженою упаковкою з магазинів і виробників продуктів харчування, щоб ці продукти не потрапили у смітник, а потрапили до нужденних. Їхня мережа розповсюдження продовольства все ще активна під час війни, але зараз вони радше координують продовольчі пожертви, отримані з-за кордону. Вони навіть допомогли нам, розподіливши нашу допомогу в Київ, Харків, Львів, Івано-Франківськ, Запоріжжя та Чернігів. І нарешті за допомогою вашої організації нам вдалося доставити пожертви і на Вінниччину.

Чи допомагає Асоціація продовольчих банків Угорщини українським військовим? Якщо так, то як саме? Якщо ні, то чому? Чи є обмеження щодо переліку отримувачів гуманітарної допомоги?

– За останні кілька днів ми отримали багато подяк і відгуків на кількох каналах від ваших офіцерів. Ці відгуки дуже зворушливі для нас особисто, однак ми хочемо дати зрозуміти, що ці пожертви зроблені не насамперед нам, а компаніям-виробникам продуктів харчування та роздрібним торговцям. Вони в кожному разі пропонували свою продукцію на допомогу мирним громадянам, а дозволу на підтримку військових формувань ми від них не отримували. Угорська асоціації харчових банків може діяти лише відповідно до намірів компаній-донорів, тому ми також направили пожертви мирному населенню Вінницької області. Важливо, щоб це можна було перевірити та простежити.

Від щирого серця бажаємо, щоб ваші люди насолоджувалися кожною крихтою пожертвуваних продуктів і ставали від цього сильнішими!

Нагадаємо, чергова зміна дітей відвідала курортне містечко у Польщі.

НА ВІННИЧЧИНІ ПЕРЕСЕЛЕНКИ ВІДКРИЛИ ЦЕХ, В ЯКОМУ ШИЮТЬ РОЗГРУЗКИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ

Previous article

Велосипедист потрапив під колеса автомобіля Nissan на Гніванському шосе

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *