Головні новиниНовини

ВІННИЦЬКІ ДЕПУТАТИ РОЗГЛЯДАТИМУТЬ ПИТАННЯ ЗАБОРОНИ «МОСКОВСЬКОЇ» ЦЕРКВИ

0

Московський патріархат в Україні – бути чи не бути?

На майбутній сесії Вінницької обласної ради депутати збираються проголосувати за звернення щодо заборони «московської» церкви в Україні. На засіданні постійної комісії з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту 2 листопада розглянули звернення депутатів обласної Ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією прийняти закон про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні. Комісія погодила відповідний проєкт рішення та рекомендувала голові обласної Ради включити його до порядку денного сесії обласної Ради.
ДЖЕРЕЛО: I-VIN.INFO.

Більшість фракцій ще не проводили збори, на яких обговорювали б порядок денний майбутньої сесії, але приблизні розклади серед депутатів відомі вже зараз.

«Позицію фракції я ще не зможу повідомити, бо ми ще не збиралися для обговорення цього питання, але моя особиста позиція однозначна – в Україні має бути тільки одна церква, а саме – Православна церква України. У мене один брат загинув на фронті, інший досі воює з росіянами, я не можу мати іншої позиції щодо церкви московського патріархату», – повідомив голова фракції «Українська стратегія Гройсмана» Олександр Хом’як.

Голова фракції «Слуга народу» Тетяна Каменщук розповідає приблизно те ж саме про своїх колег:

«Я підтримала це звернення ще у депутатській комісії, тому моя позиція однозначна і я буду голосувати за це рішення. Хоч ми ще і не збиралися фракцією для обговорення цієї теми, але я впевнена, що більшість моїх колег тієї ж думки щодо цього питання, що і я».

Дізнатися позицію по цьому питанню депутатів фракції «За майбутнє» поки що не вдалось.

«Я поки що не готовий відповідати на питання щодо моєї позиції, або позиції нашої фракції. Мені особисто треба більш детально ознайомитись із цим проєктом рішення, щоб скласти певну позицію, від якої я буду відштовхуватись на голосуванні. Можу із впевненістю сказати лише те, що наша фракція голосуватиме лише в інтересах українського суспільства і ніяк інакше», – заявив голова фракції «За майбутнє» Руслан Терещук.

Ініціаторами та головними лобістами цього звернення є фракція «Європейська Солідарність».

«Ініціатива по цьому питанню пішла саме від нашої фракції. Я, як голова фракції, звернувся до постійної комісії, але у підсумку наше звернення було «спотворено» і сильно скорочено. У нашому проєкті йшлося не тільки про московський патріархат, а й про монастирі, адже це окрема ієрархія, яка підпорядкована напряму москві. Депутати облради залишили у проєкті ініціювання заборони УПЦ МП, але прибрали пункти про монастирі. Ми, безперечно, будемо голосувати за це рішення, але також і будемо підіймати питання більш ширше, переконувати у необхідності заборони діяльності саме монастирів, що підпорядковуються москві», – розповів голова фракції «Європейська Солідарність» Андрій Гижко.

Позицію самої ж Української православної церкви Московського патріархату висловив митрополит Вінницький та Барський Варсонофій.

«Все, що вказала у своєму проєкті комісія, про те, що УПЦ МП створює якесь підґрунтя для «руского міра» і таке інше – є абсолютно не аргументованим та безпідставним звинуваченням. Наша церква не підтримує ворога, а ініціювання рішення про її заборону викличе лише розкол у суспільстві, який є дуже недоречним у наші воєнні часи», – наголосив він.

Нещодавно СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП на Вінниччині. Мова йде про митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана, який підозрюється у розпалюванні релігіозної ворожнечі.

За даними слідства, що наводить пресслужба Вінницької обласної прокуратури, підозрюваний опублікував статтю, у якій заперечує самостійність Православної Церкви України, називає її священників «самосвятами-раскольниками», а Україну у статті він називає «Малороссией».

Нещодавно цю ситуацію прокоментував сам владика Іонафан у своєму зверненні до жителів Вінниччини. Митрополит зазначив, що хоча він і народився на території сучасної росії, все одно є відданим патріотом України.

«Мої батьки поховані на Лісовому кладовищі в Києві. Мої рідні – племінники – живуть у Києві, вони вважають себе українцями. Невже я хочу, щоб їх торкнулася війна? А вона вже торкнулася їх. Все, що ви читаєте в цих газетках, – це брехня. І я думаю, що я доведу до слідчих органів, що я не ворог України, а той, хто її любить і є патріотом», – зазначив митрополит Тульчинський та Брацлавський.

Альтернативну думку, щодо майбутнього голосування депутатів Вінницької облради висловив позафракційний депутат, колишній голова фракції «Опозиційна платформа – За життя».

«Насправді, є велика кількість представників УПЦ МП, які підтримають «рускій мір» і є ворожими агентами, але із ними гарно справляється СБУ. Я вважаю, що це питання не в компетенції обласної ради, це питання має вирішуватись на рівні РНБО, Кабінету міністрів або Офісу Президента. Також це питання може викликати певне обурення та протистояння в нашому суспільстві, що у наші часи точно не потрібно. Я проти будь-яких Московських патріархатів у нашій країні, але це питання зараз не на часі і точно не нам, депутатам облради, його вирішувати», – заявив свою позицію позафракційний депутат Вінницької обласної ради Вадим Костюк.

Двоє діток з Турбівської громади зібрали понад чотири тис. грн для ЗСУ

Previous article

Про ротацію і відпустки військовим під час війни роз’яснив юрисконсульт Сил територіальної оборони Вінниччини

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *