ВІЙНА

СБУ затримала у Запорізькій області коригувальника ворожого вогню

0

 Контррозвідка СБУ затримала у Запорізькій області зловмисника, який наводив прицільні ракетні удари по критичній інфраструктурі регіону, зокрема по об’єктах енергетики, повідомляє Служба безпеки у Facebook.

Встановлено, що після російських повітряних ударів він виходив на місцевість для фіксації наслідків “прильотів” та передачі ворогу відповідних даних. “Уточнена інформація потрібна була окупантам для проведення подальших обстрілів міста. Крім цього, він приховано збирав інформацію про місця тимчасового базування і переміщення української військової техніки на території обласного центру. Зібрані відомості передавав агресору через соцмережі, у тому числі Телеграм- канал зрадника і кремлівського пропагандиста Рогова. Саме там він схвально коментував рашистські “дописи”, закликав до підтримки країни-агресора і викладав закриті відомості про українські об’єкти у вигляді помічених електронних карт”,  — йдеться у повідомленні СБУ.

За даними слідства, затриманим є працівник одного з українських оборонних заводів. На початку повномасштабного вторгнення його завербували спецслужби рф для проведення розвідувально-підривної діяльності на півдні України. У поле зору окупантів потрапив через свою проросійську активність у соцмережах, де йому запропонували конфіденційне співробітництво. За це гарантували гроші та посаду у разі захоплення регіону.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили мобільний телефон і комп’ютерну техніку із доказами прихованого листування з російським куратором. Наразі затриманому повідомлено про підозру. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень.

Також СБУ затримала на Харківщині ще одного колаборанта. Під час захоплення Балаклії він добровільно вступив до лав тимчасової окупаційної адміністрації. Перебуваючи на “посаді”, зловмисник сприяв примусовій перереєстрації роботи місцевого бізнесу на користь країни-агресора. Для цього проводив колективні збори підприємців, на яких закликав перелаштовувати свою господарську діяльність під потреби рф і перераховувати податки до її бюджету. У разі незгоди колаборант застосовував обмеження на комерційну діяльність у вигляді заборони на реалізацію окремих товарів і послуг. За даними слідства, ворожим поплічником є місцевий житель, який на початку травня пішов на співпрацю з агресором. Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Глава МЗС Британії: Росія намагається “заморозити” українців до покори

Previous article

СБУ знайшла в об’єктах УПЦ (МП) на Тернопільщині та Прикарпатті пропагандистські матеріали, що заперечують існування України

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

More in ВІЙНА