Здоров'яСпорт

В СЕЛІ НА ВІННИЧЧИНІ 72 РОКИ ТОМУ ЗАСНУВАЛИ СПОРТИВНЕ ТОВАРИСТВО

0

Сьогодні чергову річницю відзначає ВФСТ «Колос»

В селі Березівка Вінницької області 72 роки тому заснували спортивне товариство «Колос». Відтоді ця організація розрослась до Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства. Про «Колос» знають у кожній громаді, а спортсменами-«колосівцями» пишається вся Україна. У важкий для нашої країни воєнний час в «Колосі» продовжують дбати про здоров’я людей та виховувати чемпіонів.

Ініціаторами створення спортивного товариства стали мешканці села Березівка (наразі це Чернівецька громада Могилів-Подільського району), які написали відповідного листа до обласної газети. Вони пропонували організувати добровільне спортивне товариство. І займатися фізкультурою та спортом у цьому товаристві могли б усі охочі, щоб здобувати спортивну славу своїх громад. Внаслідок такої ініціативи 19 серпня 1950 року Рада Міністрів України прийняла постанову «Про створення в республіці добровільного сільського спортивного товариства «Колгоспник». Відтоді товариство, яке пізніше перейменують на «Колос», є невід’ємною частиною спортивного життя у громадах.

Після заснування товариства почали масово будуватись стадіони. У селищі Чернівці проходили змагання з плавання, розвивався метальний спорт. А Михайло Яцишин встановив рекорд, метнувши гранату на 74 метри. Його граната пролетіла в суддів над головами і перелетіла за межі стадіону.

У Березівці був навіть льотний майданчик, де змагались льотчики. Згодом з’явились спортивні споруди, перекладини, турніки, бруси, трапеції. Кожен колгосп мав свій спортивний майданчик, де щовечора збиралась небайдужа молодь позайматись спортом. В 1950-х роках зайнялись зведенням волейбольних майданчиків.

Березівчани були настільки спортивними та фізично розвиненими, що спортом займались цілими сім’ями, а подекуди навіть родинами. Наприклад, родина Манилюків, яка виборола 7 місце в комбінованих змаганнях (настільний теніс, гирьовий спорт, біг, стрибки, стрільба) у всесоюзних змаганнях. Серед таких рекордсменів були родини Івахових, Танчуків, Воронюків, Заболотних, Корчинських, Кліщуків, Нарольських, Щербатюків, Стусів.

Спортивні традиції започаткували й в інших громадах. І сьогодні громадська організація «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос» є багатотисячною. Серед її учасників є безліч призерів не лише українських, а й всесвітніх змагань, якими пишається вся Україна. Почесними членами ВФСТ «Колос» стали чемпіони та призери Олімпійських ігор: Наталія Добринська, Павло Хникін, Сергій Чернявський, Ігор Разорьонов, Ірина Янович, Володимир Іванов та Микола Мільчев.

Протягом 37 років вінницький «Колос» очолює Сергій Татусяк. Згадує, що якраз в той період розбудували величезний спортивний манеж у Вінниці та спортивні комплекси у громадах:

«У кожній громаді була своя спортивна база. Ми мали змогу проводити змагання різних рівнів. Спортивні традиції об’єднують села, селища, міста, області та країни. Фізична культура та спорт розвивається у кожному населеному пункті. Всі розуміють: міцне здоров’я мешканців громад – основа міцної держави».

Під час війни спортивне товариство не припиняє свою роботу. Тут готуються до змагань спортсмени світового рівня. Одним із найтитулованіших є багаторазовий чемпіон та рекордсмен Європи і світу з пауерліфтингу Іван Чупринко. Останнім його цьогорічним «трофеєм» стала золота медаль на чемпіонаті Європи з пауерліфтингу, який проходив у Будапешті (Угорщина).

В громадах області постійно проводять благодійні турніри, завдяки чому збирають кошти на підтримку ЗСУ.

 

У місті Ладижин запроваджується концепція «Smart city», складовою якої є створення безпечного простору

Previous article

Всі вінницькі школярі, батьки яких хочуть, щоб вони навчались офлайн, будуть забезпечені такою можливістю

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *